Archive for December, 2013

Image

SINOPSIS

Saat kau lafazkan cinta, dirimu sudah terpahat dalam hati namun cintaku kepada Ilahi lebih agung daripada cintaku buatmu.
“Kenapa? Awak malu jalan dengan saya yang comot?” – SON MIN HYUK
“Bukan macam tu, lah. Saya tak pernah kisah pun awak tu macam mana, comot ke apa ke, saya terima aje.” – AIMIN HAZWANI
Opsss… Adakah itu bermakna Aimin telah menyerahkan hatinya kepada Son Min Hyuk, si mamat Korea mata sepet itu? Pertemuan yang tidak disengajakan itu, akhirnya membenihkan rasa yang indah berbunga-bunga pink. Bak kata orang, dalam hati ada taman.
Namun, Aimin terpaksa akur kerana perbezaan agama dan haluan hidup, mereka tetap tidak boleh bersama. Antara dia dan Son Min Hyuk bagaikan pipit dan geroda. Tambahan pula jodoh Min Hyuk setia menanti.
“Saya minta maaf. Kita tidak sehaluan. Cinta saya pada awak terlalu lemah jika dibandingkan dengan kasih sayang dan cinta saya pada Allah, Nabi Muhammad dan juga ibu dan ayah saya. Hubungan kita dah berakhir dan tak mungkin akan bersatu kembali. – AIMIN HAZWANI
“Tapi… saya sebenarnya dah…” – SON MIN HYUK
“Cukup, Min Hyuk. Kita memang tak boleh bersama. Sampai bila-bila pun.” – AIMIN HAZWANI
Kesengsaraan hidup Aimin makin parah apabila muncul Fariz yang membawa dendam kesumat akhirnya menyebabkan Aimin cedera parah dan koma.
Kehadiran Adam Yusuf yang setia menemani Aimin pada saat dia berperang dengan nyawanya mengubah segala-galanya. Adam Yusuf persis seseorang yang pernah membuatkan hatinya berbunga-bunga.
“Ayah harap adik dapat terima Adam Yusuf.” – AYAH AIMIN.
“Anggaplah Son Min Hyuk dah tiada dan pergi daripada hidup awak.” – ADAM YUSUF
Siapakah Adam Yusuf?

MY REVIEW

Bagi orang yang tak pernah ke korea macam I, seronok baca description tentang lokasi2 menarik kat korea.  Jalan cerita simple tapi menarik. Bagaimana perkenalan Aimin & Min Hyuk endingnya both of them fall to each other. Tetapi Aimin sedar ada banyak halangan terutama untuk status agama, keluarga & Aimin telah ditunangkan dengan kenalan keluarga. Adha such a nice guy & memahami. Same goes to Min Hyuk. Dia akur dengan keadaan mereka berdua especially dalam keluarganya (Pakcik Min Hyuk) berkahwin dengan wanita melayu. Syaqila (cozen Min Hyuk) yang asalnya menghalang kisah cinta Aimin & Min Hyuk kerana die taknak kisah parent die berulang. Her mom kene tunggu many years untuk diterima & finally become part of family after syaqila lahir. Mulanya tak suka jugak syaqila ni tetapi bila die bgtau reason, so ok lah. Die jadi best frenz Aimin.

Fariz berdendam sebab Aimin sebabkan majlis kahwin die dengan Nadia (BFF Aimin) batal sebab Aimin dapat tau yang Fariz just nak dapatkan harta keluarga Nadia. Dendam tu akhirnya buat Aimin koma akibat cedera. Dalam koma dia experience jumpa Min Hyuk yg ucapkan Selamat tinggal kat dia. Rupa2nya Min Hyuk dah lama convert & menggunakan nama Adam Yusuf.

Towards the end of the story smua org kesayangan Aimin cerita kat die macam mana mereka akhirnya merestui hubungan Aimin & Min Hyuk. Dalam senyap2, Min Hyuk (Adam Yusuf) memperkenalkan dirinya pada org2 sekeliling Aimin & menjelaskan status diri sebenarnya. Semua bercerita, Maksu, Kak Tina, Adha & parent Aimin.

Penutup novel: Rupa2nya both Aimin & Min Hyuk pernah bertemu sewaktu kecik.

MY RATING:

Am struggling enough completing the novel, because tak tahu macam mana nak stop.Hhahaha.

7/10

Advertisements

MOVIE REVIEW : KOLUMPO

Posted: December 8, 2013 in Entertainment, Movie
Tags: ,

I love this movie. All the 3 stories in this movie were properly arranged. The plot was normal situations that not only happen in Kuala Lumpur but everywhere in Malaysia. No need familiar famous hero/heroine, the stories itself will touch the viewer feeling.

My Favourite Scene

STORY 1

  1. Rahul being cheated by illegal driver the moment he touched down @ the airport.
  2. Too much believed in people’s kindness lead Rahul from one problem to another problem
  3. Midnight dance
  4. Chasing scene between Rahul & the police.

I admit that am always had negative views on the foreign workers in Malaysia. This story told me that sometimes, some of them were not happy working here, it just they had no other option. Some of them were being cheated to come to this country with a great promise that will change their future.

I love the scene where everyone sharing food although it just rice & potatoes. Despite all the bad thing happen, they still ensure that they always live happily and love each other.

STORY 2

  1. Repetitive question by Nek Wok (“Nama Siapa? Tinggal Mana? Dah Kawin? Kerja apa? Bapak ada lagi?). It seems annoying but I love it.
  2. The journey of the lady to find Nek Wok”s house.
  3. Nek Wok’s concern on living at the flat/apartment especially to elderly people.

Sometimes we need someone & something happen in our life in order for us to appreciate something that we take for granted before.

STORY 3

  1. Spontaneous moment between the hero and heroine.
  2. The people they met

We just need to believe in ourselves and take all the comment positively