NOVEL REVIEW : BUKAN ISTERI SIMPANAN – MIA KIFF

Posted: January 10, 2014 in Novel
Tags: , ,

Image

SINOPSIS :

MY SUMMARY:

Khaliff jatuh cinta kat Dania masa melawat tapak projek & sejak itu setiap hari die membeli nasi lemak Dania. Dania diminati kutu rayau kampung, Budin. Budin cuba rosakkan Dania tetapi Khaliff jadi hero. Budin simpan dendam. Satu hari Dania selamatkan En Johari & Isteri, Pn Maimum (bapa & mak tiri Khaliff) dr kemalangan jalan raya & mereka terhutang budi & nyawa pada Dania. Balik rumah, Dania terkejut tengok rumah terbakar & bapaknya yang lumpuh mati dalam kebakaran. Budin jadi suspek & Berjaya ditangkap & motif adalah nak balas dendam.

Dania tinggal sama family. Pn Maimun tak suka Khaliff kerana ibu Khaliff wife kedua suami die & sudah meninggal. Tetapi Khaliff still anggap Pn Maimun sbg ibu. Kecoh bila anak sulung, Afif dituduh gay kerana ada bukti perbuatan jijik dia bersama Rayyan. Sebab nak tutup lubang, Afif bagitahu family die nak kahwin dgn Dania wpun dia tahu Khaliff & Dania merancang nak kawin. Khaliff undur diri kerana dipaksa mak tiri, Pn Maimun.

Smuanya smooth until one day rahsia pecah. Khaliff dapat tau rahsia Afif. Afif takut & buat rancangan nak balas dendam kat Khalif. Dlm rancangan tu, kerana tuntutan nafsu, dia merogol Dania & meninggalkan Dania n Khaliff tidur sekatil tak sedarkan diri. Tanpa usul periksa, Khaliff disalahkan & dibuang keluarga, Dania diceraikan talak tiga.

Dania mengandung & Khaliff rasa bersalah offer diri untuk kahwin dengan Dania. Afif dpt tahu Dania mengandung, do his best untuk pikat Dania sampai Dania sanggup menderhaka kepada suami sendiri. Akhirnya Dania sedar akan kesilapan diri dan balik semula ke sisi Khaliff & berjanji jd isteri terbaik. Dania dapat tahu perbuatan gay Afif & Rayyan dan die sendiri tgk perbuatan tu depan mata. Die sedih, jatuh & keguguran. Die marahkan Afif & tinggalkan Afif untuk hidup bersama Khaliff.

After few years, Afif dah berubah. Syarikat keluarga dalam masalah & terpaksa minta bantuan Khaliff tp ego Pn Maimun menghalang.  En Johari kene serang sakit jantung & Afif kemalangan. Pn Maimun terpaksa meminta bantuan Khaliff.

Khaliff disahkan kanser paru-paru & hanya hidup untuk 3 bulan lg. Die taknak Dania sedih so die merancang dgn sorang staffnya untuk tunjuk kat Dania yg dia curang. Dania percaya & kHaliff ceraikan Dania. Bila rahsia terbongkar, Dania ingin kembali menjadi isteri Khaliff. Khaliff bersetuju tetapi pada hari pernikahan, Khaliff meminta Afif berkahwin dengan Dania. KHaliff meninggal dunia.

Selepas berusaha dengan kuat, akhirnya Dania menerima Afif sebagai suami. Tetapi muncul watak Irdina menjadi pengacau. Selepas beberapa siri gaduh2, masam2 muka dan tampar menampar, akhirnya mereka berbaik semula.

Penutup cerita, hari raya & mereka melawat kubur Khalif. Dania pengsan dan doktor sahkan Dania mengandung.

MY RATING:

7/10

– Permulaan novel agak perlahan dan tidak menarik minat untuk membaca.  Minat untuk membaca & mengetahui kisah seterusnya muncul selepas babak rahsia perbuatan terkutuk Afif & Rayyan diketahui Khaliff.

Advertisements
Comments
  1. Anonymous says:

    Tak best!!!

  2. […] NOVEL REVIEW : BUKAN ISTERI SIMPANAN – MIA KIFF […]

  3. […] NOVEL REVIEW : BUKAN ISTERI SIMPANAN – MIA KIFF […]

  4. […] NOVEL REVIEW : BUKAN ISTERI SIMPANAN – MIA KIFF […]

  5. la tahzan says:

    baca langkah2 jer, tak menarik minat & seolah2 penulis tak tahu hukum

  6. […] NOVEL REVIEW : BUKAN ISTERI SIMPANAN – MIA KIFF […]

  7. nadiahzuaimi says:

    kenape gay ? omg

  8. bintangungu says:

    hahaha…tp menarik jugaklah isu di sini..

  9. […] NOVEL REVIEW : BUKAN ISTERI SIMPANAN – MIA KIFF […]

  10. Anonymous says:

    mcm gampang je jln citer nye….

  11. zack says:

    Macam best je sbb jalan cite yg agak susah difahami dan juga agak jahat la jugak.x penat penat nak kahwin ngan cerai.tapi cite ni macam kalau laki tu jodoh die x kira sape dia kahwin,dia pasti akan kahwin ngan laki tu last sekali.

  12. bintangungu says:

    kadang2 if jalan cerita susah nak faham tu la thrill..

  13. bintangungu says:

    mungkin penulis ingin memberitahu sedikit coretan untuk kisah lelaki yg menyukai sesame sendiri

  14. […] NOVEL REVIEW : BUKAN ISTERI SIMPANAN – MIA KIFF […]

  15. tanpa nama says:

    Habis duit je kahwim selepas tu cerai

  16. aminul hakim says:

    betul ke khaliff meninggal??? (dapat bace separuh je novel die sbb isi yg lain kene beli guna card credit)

  17. insan kesepian... says:

    kesian weh ngan dania…..kahwin,cerai,kahwin…kalu aq x boh gitu…..

  18. Ibah says:

    Maaf saya rasa mcm novel ni mempersendakan agama islam..mcm laki islam pun boleh gay..tolong fikir apa effect kita sebagai org islam buat novel macm nie kepada agama lain..ini isu amat sensitif.

  19. Anonymous says:

    serius x best…sorry to say…gk nyesal bli

  20. Anonymous says:

    Best sesangat novel ni,jalan cetanya lain daripada yg lain…sedih sesangat..huwaa..

  21. azanie says:

    jln ceta ia best..tpi harap penulis tahu hukum hakam..jika sorg isteri mgandung ..x kisah le le ngandungkn ank saper..cerai ia sah..tpi ia msih dlm keadaan iddah shinga ia bersalin@keguguran..mane ia blh kawin mane lelaki..ni skrg dah tahu ank tu ank Afiff..suami yg sah & ank tu sah taraf..

  22. Yeah says:

    Kalu nk ckp ttg hukum bagai. Kreativiti penulis akan tersekat. Tp itu lah realiti nya yg mana mmg kita susah nk terima, masyarakat sekarang ni mmg kurang didikan agama. Tu ygpenulis dok citer tu citer btl la tu.. mmgbyk dah jadi kat komuniti kita skrg ni.
    Apa pun.. jln citerx best so.. mmg x jadi nk beli. tq

  23. aini says:

    Citer ni memang best lah…jarang ada cerita novel yg watak hero mati…sad ending jugak lah novel ni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s