NOVEL REVIEW: LUKA DI HATI DIYA – HASLIZA ISMAIL

Posted: January 26, 2014 in Novel
Tags: , ,

Image

SINOPSIS : KAKI NOVEL

MY SUMMARY :

DIYA – Gadis pendiam di tempat kerja. Sentiasa takut berada di kelompok orang ramai dan sentiasa mengelak golongan lelaki akibat sejarah hitam hidupnya. Walaupun terselamat dari menjadi mangsa bapa tiri yg bernafsu jahat, tetapi sentiasa menganggap maruahnya tercalar. Mempunyai bakat melukis.

REMMY – Office boy di tempat Diya bekerja. Berjaya menceriakan hari2 Diya dan Berjaya merubah Diya daripada seorang yg pendiam menjadi seorg yg ceria. Sebenarnya anak Datuk Mikhail, seorang yang berpengaruh dalam dunia korporat.

DIYA-REMY : Persahabatan berubah menjadi cinta. Pada mulanya hanya Diya sahaja mempunyai perasaan cinta terhadap Remmy padahal Remmy masih samar2 akan perasaan terhadap Diya. Remmy sentiasa di sisi Diya ketika Diya dalam kesusahan dan Remmy juga membebaskan Diya dari belenggu ayah tirinya menggunakan kuasa Datuk Mikhail. Kehadiran Natrah dalam hidup Remmy semula menyebabkan Diya patah hati dan undur diri. Diya menyambung pelajaran dan Remmy menerajui syarikat ayahnya setelah Datuk Mikhail diserang sakit jantung. Remmy mencari Diya semula dan mereka menyambung semula kisah cinta. Tetapi, disebabkan pengalaman lepas, Diya sentiasa mengelak bila Remmy melamar untuk berkahwin. Penghujung novel, Remmy berusaha dan akan terus berusaha membuatkan Diya bersetuju untuk berkahwin.

MEGAT – ARIANI : Permulaan novel, Ariani menggedik memikat Remmy. Dia sanggup membahayakan nyawa Diya setelah mengetahui keakraban Remmy dan Diya. Tetapi kerana rasa bersalah, dia meminta maaf daripada Diya dan akhirnya mereka menjadi best friend dan merestui kisah cinta Remmy-Diya.  Seperti Ariani, Megat pada mulanya menyimpan perasaan terhadap Diya. Tetapi dia sedar, Diya hanya memandang Remmy dan Remmylah penyeri hari2 Diya. Dia undur diri. Lama-kelamaan, Ariani & Megat saling jatuuh cinta sesame sendiri. Megat dihantar bekerja di cawangan syarikat Remmy di luar Negara bersama Ariani.

MY RATING:

7/10
 Ada sesetengah babak terlalu meleret dan I kadang2 skip the part.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s