NOVEL REVIEW: JIKA MAWAR PUDAR WARNA – AULIA IMAN

Posted: February 28, 2014 in Novel
Tags: , ,

Image

NOVEL SUMMARY:

Taufiq mengahwini Amira atas permintaan Datuk Amri setelah tunang Amira memutuskan pertunangan setelah Amira menceritakan peristiwa hitam yg berlaku kpdnya. Di hadapan semua orang, Taufiq bersetuju utk berkahwin kerana Kristal Property akan jadi miliknya. Sebaliknya, Kristal Property adalah milik ibu bapa Taufiq & Firdaus. Datuk Amri hanya diamanahkan utk menjaga sehingga Taufiq layak mengambil alih. Datuk Amri memaksa Taufiq mengahwini Amira kerana bgnya Taufiq mampu membimbing Amira. Walaupun mulanya sukar untuk menerima kehadiran pasangan yg tidak dikenali dalam hidup masing2 ttp lama-kelamaan mereka akhirnya jatuh cinta. Amira menolak Edrian, kekasih lama yg menjadi sebahagian kisah hitam hidupnya. Setelah sekian lama bercinta, akhirnya Taufiq redha untuk melepaskan Adila. Begitu juga Adila yg akhirnya menerima takdir yg dia bukannya untuk Taufiq. Adila berkahwin dgn pemuda yg sudah lama memendam perasaan terhadapnya.  Setelah semuanya tenang dan mereka menjalani kehidupan sebg suami isteri dalam erti kata sebenar, akhirnya terbongkar sebuah kebenaran. Amira masih suci dan keduanya berterima kasih kpd Edrian kerana menyelamatkan maruahnya pada malam kejadian. Amira mengaku silapnya juga kerana tidak melakukan pemeriksaan. Dia hanya bersandarkan bhw sebelum dia pengsan, dia dipukul oleh 5 org lelaki dan bila sedar dia terbaring di sisi Edrian di dalam hotel sedangkan perkara sebenarnya Edrian tertidur kerana keletihan. Taufiq-Amira dikurniakan dua anak, Arisa & Aris dan mereka hidup bahagia.

MY RATING:

10/10
Sinopsis pd bhgn belakang buku telah menarik minat utk membaca novel ini dan as expected jalan cerita menarik. Seronok membaca kisah romantic versi Taufiq-Amira. Paling syok babak Amira habis solat lebih cepat dr Taufiq yg jadi imam. Boleh selamba badak die jawab Taufiq baca ayat panjang dan dia malas nak lama2.

Watak Puteri & Alisya, walaupun tidak besar tetapi kemunculan kedua watak itu (untuk menggoda Taufiq) sedikit sebanyak membantu dlm merapatkan hubungan mereka.

Advertisements
Comments
  1. cda says:

    dah baca…best sgt2…

  2. bintangungu says:

    betul tu cda…sebb tu I bg 10/10 untuk novel ni

  3. […] NOVEL REVIEW: JIKA MAWAR PUDAR WARNA – AULIA IMAN […]

  4. […] Jika Mawar Pudar Warna – Aulia Iman (Top Post March 2014) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s