NOVEL REVIEW: BETUL, SUAMI AKU PELAKON – ATEEN KHALID

Posted: March 17, 2014 in Novel
Tags: , ,

Image

NOVEL SUMMARY:

Ketika menanti kehadiran Izz dgn bantuan, Irfan terkejut dgn kehadiran Aliya yg sedang memakai telekung pd waktu maghrib. Kerana hari sudah malam, Hj Mahfuz mengajak Irfan dan pengurusnya, Izz untuk bermalam di rumah. Aliya-Irfan saling bertegang urat bergaduh tetapi Irfan tetap menang kerana Hj Mahfuz menganggap Irfan pemuda yg baik. Aliya pulak dah melancarkan perang dan dia tidak mahu menjadi peminat kpd pelakon bernama Irfan.

Kerana tidak tahan dgn gossip menimpa anaknya, Datuk Arman & Datin Dahlia mengumumkan kepada media bhw Irfan akan berkahwin dgn kenalan keluarga. Irfan terkejut dan tidak mampu menolak kerana berita tersebut dtg dr mulut kedua ibubapanya. Irfan-Aliya terkejut kerana mereka akan disatukan. Demi menjaga hati org tua, keduanya bersetuju dgn syarat perkahwinan tertutup dan tidak dihebohkan. Alasan paling logic kerana Aliya masih belajar dan tidak mahu dia menjadi perhatian kerana bkahwin dgn artis.

Usik-mengusik , buli-membuli sudah menjadi rutin harian mereka berdua. Lama-kelamaan, perasaan cinta datang mengetuk dan akhirnya mereka berdua mengaku yg mereka saling menyintai dan merindu. Ketika sedang bbahagia, bekas kekasih lama Irfan, Balqis datang mengganggu. Tetapi Balqis tidak mengetahui bhw dia dijadikan umpan dalam permainan Elisa untuk mendapatkan Irfan. Dengan pertolongan Izz, tembelang Elisa terbongkar dan rumah tangga Irfan-Aliya Berjaya diselamatkan. Mereka hidup bahagia bersama cahaya mata kembar mereka. Izz pulak berkahwin dengan bekas pengurus Elisa, Nora.

MY RATING:

9/10
Seronok membaca babak usik-mengusik, buli-membuli mereka. Paling best babak di mana Aliya tertangkap sedang menari bersama2 pelakon dlm movie Om Shanti Om kat bilik TV. Begitu jugak reaksi kawan-kawan Aliya yg curiga akan sikap Aliya, dapat tau Aliya mengandung, terjumpa lelaki tidur memeluk Aliya dan akhirnya mendapat tahu bahawa Irfan (pelakon pujaan mereka) sebenarnya suami Aliya.

Advertisements
Comments
  1. […] NOVEL REVIEW : BETUL, SUAMI AKU PELAKON – ATEEN KHALID […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s