NOVEL REVIEW: HOPELESS ROMANTIK – SHAMIEN A.BASIT

Posted: March 31, 2014 in Novel
Tags: , ,

Image

NOVEL SUMMARY:
Kiah terlalu taksub dgn watak hero novel yg ala2 bad boy, hati keras tetapi romantik. Kiah jatuh cinta pandang pertama dgn Kay setelah terlanggar dan terserempak Kay kat airport ketika menunggu ketibaan kembarnya, Kashaff. Kebetulan ibu Kay & Kiah telah lama kenal dan pada waktu itu juga Kiah telah menjadi rapat dengan Luth. Tetapi, malangnya Kay pada waktu itu telah menjadi tunang Jazmine. Jazmine bekas kekasih Benjy, adik ipar kpd adik Kay. Luth, anak adik Kay dijaga Kay setelah kematian kedua ibu bapanya dalam kemalangan. Beberapa minggu sebelum majlis kahwin, Jazmine memutuskan pertunangan dengan mengatakan dia tidak boleh melupakan Benjy tetapi Benjy tidak mahu menerima Jazmine. Kay hanya menyerahkan kpd ibu untuk memutuskan langkah seterusnya. Ibunya pula tidak mahu keluarga menanggung malu, terus melamar Kiah untuk jadi menantu. Bagai org mengantuk disorongkan bantal, Kiah terus bersetuju walaupun dia tahu Kay tidak menyintainya. Bgnya, dia akan berusaha membuat Kay jatuh cinta kepadanya. Kiah menjadi penggoda dan Kay tergoda tetapi tidak meluahkan perasaan cinta kpd Kiah.

Benjy yakin dia tidak menyintai Jazmine lagi kerana dia telah jatuh cinta kepada Shida, kawan baik Kiah. Mereka menolong Kiah untuk membongkar perangai sebenar Julia (mentee Kay) yg ingin merosakkan rumah tangganya. Pada mulanya rancangan Julia Berjaya dan Kay telah membuat Kiah bersedih dan keras hati. Tetapi, setelah Benjy menunjukkan bukti, barulah Kay menyesal dan membuat berbagai cara untuk memujuk si isteri. Kay menjadi penggoda dan Kiah berusaha untuk tidak tergoda. Akhirnya, mereka berbaik dan Kiah disahkan mengandung. Akhirnya mereka hidup berbahagia dan Benjy berkahwin dengan Shida setelah beberapa kali melamar Shida.

NOVEL RATING:
9/10
So sweet. Watak Kiah memang hopeless romantic. Luth, si kecil banyak mewarnai jalan cerita especially bila dia blurr. Paling syok bila Kay dan Luth berebutkan perhatian Kiah. Penghujuingnya, dia boleh buat decision, since Kay telah merampas Kiah darinya, dia nak chop siap2 Yaya (anak Kay-Kiah) untuk dirinya. Kelakar dengan budak Luth. Kiah plak memang watak paling sengal . Bertemu plak dengan si Kay yg ais batu celup tu. Pura2 tidak terpikat tetapi hatinya dah lama terpikat.

Advertisements
Comments
  1. […] Hopeless Romantik – Shamien A. Basit […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s