NOVEL REVIEW: SEINDAHMU – TINA DERIKA

Posted: April 5, 2014 in Novel
Tags: , ,

Image

NOVEL SUMMARY:

DANIAL (ZACK)-ZINNIRIAH : Berkahwin kerana Dato Abdullah mahukan seseorg yg boleh membantu anaknya kembali ke landasan yg betul. Pernikahan disambut baik ibunya,Pn Fatimah & Danish (Ryan) adik Zack. Asalnya, Danial mengelak kerana dia sudah cinta mati dengan kekasih modennya , Sofea dan ibunya, Datin Aliya turut menentang perkahwinannya. Tetapi, tanda disedari perasaan cinta hadir ketika dia hampir berkahwin dgn Sofea. Danish membongkar perangai sebenar Sofea yg curang dgn kwn abangnya, Ramesh tetapi Datin Aliya tidak mempercayai walaupun bukti di depan mata. Demi mempertahankan cinta dan rumah tangganya, Danial membawa Zinniriah pergi ke Indonesia (wedding photoshoot, memikat + honeymoon) pada hari perkahwinannya dgn Sofea.Datin Aliya tidak menerima Zinniriah kerana dia tidak sukakan perempuan miskin mendampingi keluarganya lantaran pengalaman lepasnya (berpunca dari sikapnya sendiri). Kerana ingin membalas dendam, Datin Aliya tegar merosakkan brek kereta Zinniriah dan Sofea mengupah org membakar kedai ayah Zinniriah. Pada hari kedai ayahnya terbakar, Zinniriah kemalangan menyebabkan kandungannya gugur.

ADAM-ZINNIRIAH : Bos yg jatuh hati pada Zinniriah. Setiap hari mengemis cinta Zinniriah. Akhirnya, setelah hubungannya dgn Danial bahagia, Zinniriah berterus-terang akan status dirinya. Walaupun sedih tetapi Adam melepaskan perasaannya.

DANIAL-DANISH-ADAM : Danial/Danish adik-beradik berlainan ayah manakala Danial/Adam adik-beradik berlainan ibu. Sebelum rahsia terbongkar, Danish dan Adam yg merupakan sahabat baik berasa pelik dan hairan akan perubahan Datin Aliya sejak mendengar nama En Fahri (ayah Adam). Begitu juga En Fahri yg terlalu mengambil berat akan Danial seperti seorang ayah yg terpisah lama dari anaknya. Ketika kemalangan yg menimpa Zinniriah, En Fahri membongkar segala rahsia dan perangai sebenar Datin Aliya. Dia dan Datin Aliya pernah berkahwin dan dikurniakan anak, Danial. Kerana gilakan harta, Datin Aliya meninggalkan En Fahri dan memutuskan pertalian ayah dan anak. Di hadapan keluarga Dato Abdullah, Datin Aliya menceritakan bahawa dirinya janda kematian suami dan anak di bawah jagaan ialah anak angkat yg diambilnya dari rumah kebajikan. Danial sangat sedih kerana ibu sendiri sanggup mengakui dia anak angkat demi meraih simpati dan hidup dalam kemewahan. Setelah rahsia terbongkar, Datin Aliya dihalau Pn Fatimah dari rumah dan ketika meninggalkan rumah, dia dilanggar Sofea yg sedang mabuk (waktu tersebut Sofea menyangka dia telah melanggar Danial). Akibatnya Datin Aliya lumpuh dan Sofea dipenjarakan. Setelah mendapatkan ketenangan, akhirnya Danial mampu menerima kehadiran ayah kandungnya dan seorang lagi adik, Adam.

Endingnya, Danial/Zinniriah memaafkan Datin Aliya/Sofea. Danial menyerahkan syarikat kepada Danish kerana Danish lebih berhak sebagai anak kandung tetapi dia akan terus bekerja di syarikat ayahnya.

MY RATING:
10/10. I love this novel better than her’s JERAT HATI.
– Keakraban hubungan adik-beradik Antara Danial/Danish sangat rapat dan seronok membaca keakraban mereka. Setelah berkenalan dgn Adam, Danish menjadi rapat dengan Adam. Seronok melihat mereka berdua keliru untuk menyelesaikan keanehan akan sikap En Fahri ke atas Danial dan perubahan Datin Aliya setelah mendengar nama En Fahri. Lebih menarik, setelah mengetahui mereka berkongsi abang, hubungan semakin rapat.

 • Cemburu dengan layanan romantic Danial kpd Zinniriah terutama sekali kejutan wedding photoshoot dan romantic dinner sepanjang mereka di Indonesia.
 • Diselitkan juga makna di sebalik nama Zinniria. Wanita yg hidup di zaman Rasulullah yg berusaha menegakkan pendiriannya setelah memeluk Islam walaupun ditentang/ didera majikannya.
Advertisements
Comments
 1. tina derika says:

  terima kasih kerana sudi dapatkan dan sudi baca
  kisah Danial Zakhan dan Zinnirah. 🙂

 2. bintangungu says:

  Hi Tina. I love this novel. Can’t wait to read your upcoming novel

 3. tina derika says:

  thanks again sbb sudi baca Seindahmu 🙂 InsyaAllah kalau ada rezeki,
  karya terbaru akan menyusul

 4. bintangungu says:

  Will wait for your next novel

 5. […] NOVEL REVIEW: SEINDAHMU – TINA DERIKA […]

 6. […] Seindahmu – Tina Derika (Top Post April 2014) […]

 7. Azfanee says:

  best woooow

 8. Anonymous says:

  Bagus…. Saya suka novel niiii…. Fuhh menangis dan suka akan ke romantikan daniel. 😍…saya takkn lupakan novel ni… Banyak berkisarkan seorang tokoh islam… Menunjukkan cerita berkaitan sebalik novel niii

 9. Anonymous says:

  Saya yakin tina dapat menulis karya novel yg terbaik… Insya Allah goodluck!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s