ULASAN FILEM : APOKALIPS (MALAY MOVIE) BY MAMAT KHALI

Posted: April 6, 2014 in Movie
Tags: , ,

 

Image

SINOPSIS:

Sejak mentari terbit dari barat, pertempuran hebat berlaku di seluruh pangea. Jasad bergelimpangan dan udara di seluruh pangea berbaur hemoglobin, selain bintang berguguran. Homo sapian yang mewakili puak-puak yang menguasai empat sumber utama kini bertempur untuk memonopoli, menjadi keadaan anarki. Tiada lagi undang-undang, hanya mereka berpegang pada janji. Pendita telah memberi perintah, supaya menjemput semua ‘Pengutus Pesanan’ untuk hadir ke satu taklimat berkaitan apa terjadi di Ground Zero, Apokalips dan penerangan mengenai kejadian letupan nuklear yang telah menyebabkan mentari terbit dari Barat hampir 23 hari lepas. Letupan nuklear yang telah menghamburkan partikel CK (Cyanogen Chloride) ke udara dan membunuh mereka yang berumur 30 tahun ke atas. Keadaan cukup kritikal. Wahai ‘Pengutus Pesanan’ sekalian, hanya kamu yang mampu menyelamatkan seluruh pangea itu, moga Maha Pencipta merahmati kamu. Dari itu, kamu sekalian ‘Pengutus Pesanan’ dijemput ke sesi maklumat yang akan dihadiri seluruh ketua klan dan pengikut seperti, X lakonan Farid Kamil, Sri Gala (Peter Davis), Kala (Jehan Miskin), Kulat (Zoey Tan), Aman Chai (Adam AF), Qi Qi (Myra), Razor (Iqram Dinzly), Lipan (Pekin Ibrahim).

 

ULASAN PERIBADI:

Rating : 6/10

Jalan Cerita:

Sejujurnya saya tidak memahami jalan cerita filem ini tetapi tidak pula berasa bosan menonton. Walaupun tidak faham tetapi masih ingin mengetahui apa yg akan berlaku seterusnya.

Watak:
Dalam banyak2 watak, saya sukakan watak Kala (Jehan) dan Lipan (Pekin). Menjadi sangat watak jahat mereka. Jehan pandai memainkan watak jahat sesuai dgn solekan yg dikenakan. Lipan pulak, muka yg tiada perasaan ketika mencederakan Qiqi dan membunuh orang. Sepanjang cerita tak sabra nak tunggu macam mana watak mereka mati. Tapi Kala dan Lipan memang watak yg paling digemari. Watak Melur plak, memang kelakar dengan gaya mat Jambu. Yg paling takleh blah siap mati dalam posisi bergaya. Watak2 lain, hanya biasa2 saja. Mereka memang Berjaya membawakan watak tetapi tidak secemerlang Jehan dan Pekin. Watak X akan lebih menarik seandainya diterjemah dan dibangunkan lagi.

Pengajaran dari filem:
Walaupun tidak memahami jalan cerita tetapi saya ada pengajaran sendiri yg boleh didapati secara tersirat di dalam file mini.

  1. Smua kumpulan2 yg muncul dalam filem ini tidak mempunyai masa depan. Hidup hanya berkisar untuk bertahan dan berlawan. Hidup seperti ini akhirnya akan menyebabkan manusia bosan. Itulah yg disuarakan oleh Aman Chai (Adam AF) kpd konco2nya. Rasanya anak2 muda zaman sekarang perlu berfikir. Hidup bukan hanya untuk enjoy dan berangan tetapi tidak berusaha untuk mencapai cita2.
  2. Kadang2 manusia perlu melakukan pengorbanan yg besar untuk melihat perubahan. Begitulah yg berlaku kepada X (Farid Kamil). Babak akhir perlawanan Antara dia dan Kala akhirnya menyebabkan kematian kedua2nya. Dalam bayangannya, Aman Chai dan ahli2nya keluar dr kepompong kehidupan gelap mereka untuk meneroka dunia baru dan belajar untuk hidup.
  3. Sikap tamak dan bongkak hanya membawa kebahagiaan sementara. Kala tamakkan kuasa dan ingin dirinya menjadi ketua dan mengetepikan X. Mulanya dia berjaya tetapi akhirnya dia kalah.

Setakat itu sahaja pendapat saya mengenai filem ini. Mngkin sekarang, saya tidak memahami jalan cerita tetapi mana tau suatu hari nanti jika berpeluang menonton, saya boleh memahami.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s