NOVEL REVIEW: CIK CINDERELLA & ENCIK TENGKU – AIRISZ

Posted: May 13, 2014 in Novel, Novel to Drama/Movie
Tags: , ,

ImageMY RATING:
7/10

Permulaan 1/4 jalan cerita agak menarik tetapi selepas Puteri & Daniel menjadi kawan rapat, jalan cerita agak meleret & sometimes agak membosankan sampaikan if I skip a few pages pun I still blh catched up dengan jalan cerita. Compare novel terbaru ni dengan Cik Bunga dan Encik Sombong dan Cik Blurr dan Encik Ikhlas, I still prefer Cik Bunga dan Encik Sombong.

MY SUMMARY:
Puteri telah bertunang ttp tunangnya, Ashraff blh dikatakan seorang lelaki yg agak menyampah untuk dijadikan teman hidup kerana dia macam layan tak layan jer si Puteri & slalu pinjam duit Puteri. Well, I mmg menyampah dgn lelaki yg suka suki pinjam duit perempuan. Dah tu, si Ashraff ni taklah hensem kerana gambaran yg diberikan die tu macam bangla jer. Si Daniel pulak si kacak (prince charming punya pakej) yg menjadi peguam syarikat Puteri bekerja. Perkenalan & sesi borak-borak mereka kat KFC menjadi titik mula mereka rapat. Kagum dgn pakej sempurna Daniel + si tunang yg hampeh & jarang berjumpa mmbuatkan Puteri berasakan ingin putus tunang ttp amanat arwah ibu yg sukakan menjadi sebab dia btahan. Actually, bg I watak Puteri ni terlebih mengada. Dia tidak menyukai ibu tirinya wpun watak ibu tirinya tak lah over sgt berbanding dgn si ayah. Well, maybe virus ”mari benci ibu tiri” sentiasa ada dlm fikiran. Si kakak tirinya pula sentiasa busy body lebih2 lg hal bkaitan Ashraff (actually dr mula lg da boleh agak da kakak die ni suka/ ada skandal dgn Ashraff cz stp kali borak pasal Ashraff je pastu confirm si kakak tiri akan meroyan dan si ayah confirm akan marahkan Puteri sebab buat si kakak bsedih). Tahap mengada Puteri paling sengal ialah dengan berani menggoda Daniel & tidur sebilik dengan Daniel yg akhirnya menyebabkan mereka terlanjur tetapi selamba jer dia kata Daniel tidak perlu btanggungjawab kerana itu salahnya sendiri. Pertunangan Puteri-Ashraff putus slpas Ashraff& si kakak tiri tertangkap tidur bersama dlm satu selimut tanpa pakaian dan si kakak tiri mengaku mrk da lama bsama + dia pun tgh mengandung. Si kakak tiri berkahwin dgn Ashraff dan Daniel/Puteri pun berkahwin jugak. Dalam tempoh tu ada jugak si kakak tiri cuba nak rosakkan rumah tangga mereka kerana katanya ibu mertua tak suka dan baru tahu perangai sbnr Ashraff. Ttp Puteri suruh dia berbaik dgn keluarga mertua dan try the best untuk jadi isteri dan menantu mithali. Penghujungnya, Daniel/Puteri bbahagia bsama anak mereka.

Advertisements
Comments
  1. […] NOVEL REVIEW: CIK CINDERELLA & ENCIK TENGKU – AIRISZ […]

  2. Anonymous says:

    Apa??? Watak utama pun terlanjur. Pastu buat dek aje? Apa beza dia ngn kakak tiri dia?

  3. bintangungu says:

    itu yg buat I frust sepanjang membaca novel ini

  4. […] NOVEL REVIEW: CIK CINDERELLA & ENCIK TENGKU – AIRISZ […]

  5. Anonymous says:

    novel yg mengarut

  6. ikon says:

    nk tnya novel dia…isteri luar biasa best x??berbaloi x klau bli,,thnk u

  7. siti nur hawa binti sani says:

    best best

  8. […] Cik Cinderella dan Encik Tengku – Airisz […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s