NOVEL REVIEW: ANDY HILTON VS MR MPP – CAHAYA AINN

Posted: May 24, 2014 in Novel
Tags: , ,

IMG_20140524_231330

MY RATING:
8/10

Walaupun jalan cerita sweet dan menarik tetapi am still love her previous Muridku Suamiku. Permulaan cerita agak mengelirukan sedikit dan mengambil masa juga untuk memahami jalan cerita.

MY SUMMARY:
Andriana dipindahkan ke pusat pengajian tempatan kerana kedua orang tuanya tidak mahu dia hanyut lagi dengan kehidupan di negara luar. Di universiti tempat dia belajar dia berkawan dengan Joey, Mimi dan Sherry. Gayanya ala-ala Paris Hilton menjadi perhatian semua pelajar dan tidak kurang juga ada yg tidak menyenanginya. Lia, senior MPP selalu mencari pasal dengan Andriana dan semakin berdendam setelah mendapat tahu lelaki yg dipujanya, Wafiy melamar Andriana untuk dijadikan isteri. Wafiy/ Andriana menyembunyikan status dan bersama2 belajar untuk menerima diri masing-masing. Rahsia terbongkar dan demi menjaga nama si isteri, Wafiy mengaku di hadapan semua bahawa dia telah mengahwini Andriana.

Setelah tamat belajar, Wafiy mengajak Andriana tinggal serumah bersamanya. Ketika mendapat tahu Andriana mengandung, Lia bertindak dan menyebabkan Andriana keguguran. Walaupun kecewa tetapi mereka meneruskan kehidupan seperti biasa tetapi campur tangan orang tua yg , well suka busy body hal org sedikit sebanyak mempengaruhi ibu Wafiy. Kerana telah 3 thn tidak dikurniakan cahaya mata, ibu Wafiy mengusulkan Lia menjadi isteri anaknya demi menyambung zuriat. Andriana pasrah tetapi Lia tidak berpuas hati. Lebih teruk, Lia mengadu di hadapan Wafiy bahawa Andriana menolaknya. Kerana kecewa dan tidak mahu apa2 terjadi lagi kpd kandungannya, Andriana meninggalkan segalanya.

Setelah 8 bulan menjauhkan diri, akhirnya Wafiy & Andriana bertemu lagi. Mereka berbaik dan bersatu semula tetapi itu merupakan khabar buruk buat Lia. Dia bertindak mencederakan Andriana agar dia mati bersama kandungannya tetapi Wafiy datang tepat untuk menyelamatkan isteri dan anaknya. Kerana takut, Lia lari tetapi dia dilanggar dan menyebabkan dirinya lumpuh. Anak Wafiy/Adriana selamat dilahirkan dan mereka hidup berbahagia sekeluarganya.

Advertisements
Comments
  1. […] 8/10 Terus membeli novel ini tanpa membaca sinopsis di belakang novel. Ini kerana perasaan percaya terhadap penulis yg sebelum ini belum menghampakan sy untuk membaca novel tulisannya. Karya lain penulis yang sy pernah masukkan dlm blog ini ialah Andy Hilton VS Mr MPP […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s