NOVEL : PEWARIS TAKHTA CINTA – SITI KHADIJAH

Posted: October 25, 2014 in Novel
Tags: , ,

PTC

RATING

8/10
Tidak mengecewakan. Sejujurnya, saya terus membeli novel ini kerana novel2 terdahulu Rindu Dalam Sepi dan Rasa Yang Tertinggal memang menarik. Tema darjat menjadi pilihan dan sejujurnya memang menyampah dengan watak ibu Aryan dan Akyra. Suspen jugak dengan rancangan Aryan sebenarnya tetapi nasib baik dia hanya berpura2 di hadapan ibunya bahawa dia telah merosakkan Wafiya. Suka dengan penceritaan semua watak dalam novel ini walaupun watak tersebut kecik. Bunyinya macam jahat tetapi idea “membeli” isteri daripada along tu boleh tahan jugak sedangkan hanya itu sahaja caranya untuk menyelamatkan Wafiya dari menjadi mangsa pembayaran hutang bapak tirinya. Nasib baik tiada kes perebutan cinta yang ekstrem. Walaupun Muzamil pada mulanya mendapat tempat di mata Wafiya (bukan di hati), tetapi Muzamil redha akan ketentuan. Endingnya, dia pun mendpt bakal isteri yang memiliki ciri2 spt Wafiya which is adik Haq (Cousin Aryan).

RINGKASAN NOVEL

Kisah cinta Umar dan Soleha tidak kesampaian kerana darjat. Soleha redha berpisah dengan Umar dan Umar berjanji untuk menyambung semula ikatan mereka. Setelah 30 tahun, Umar memulakan pencarian Soleha ditemani anak angkatnya Muzamil, seorang peguam. Bertemu Wafiya anak Soleha menggembirakan hati Umar walaupun terkilan tidak sempat berjumpa Soleha yang telah meninggal dunia. Ketika menghembuskan nafas terakhir, anaknya Aryan bersetuju mengahwini Wafiya kerana mahu menggembirakan hati ayahnya.

Wafiya hidup bagai di neraka. Dilayan dan didera ibu mentua yg membencinya setelah mengetahui Wafiya merupakan anak kepada kekasih suaminya yg sentiasa berada di hati suaminya. Mulanya, Aryan turut menghina Wafiya dan bersetuju dengan segala kata2 dan perbuatan ibunya. Tetapi kehadiran Muzamil dan Haq yg disenangi Wafiya menimbulkan cemburu di hati. Aryan cuba untuk membuka hatinya untuk Wafiya setelah kekasihnya, Akyra berlaku curang. Tetapi ugutan ibunya untuk merosakkan Wafiya dan menceraikan Wafiya membuatkan Aryan tertekan. Di hadapan ibunya, dia berlakon seperti berjaya “merosakkan” Wafiya dan terus meninggalkan Wafiya. Wafiya yang kebingungan dihalau dari rumah oleh ibu mentuanya dan lari ke kampung. Setelah yakin keadaan redha, Aryan balik dan mencari isteri dan juga keluarga Mak Longnya seperti amanah arwah ayahnya. Dunia sememangnya kecil. Tujuan untuk bertemu keluarga Mak Longnya menemukan Aryan dengan Wafiya. Aksi pujuk-memujuk bermula dan semuanya berbaik. Aryan balik semula ke rumah membawa Wafiya. Ibunya geram dan meminta dia membuat pilihan sama ada meninggalkan Wafiya atau dia akan kehilangan segala kemewahan. Aryan memilih isterinya dan Wafiya membantu dan menyokong untuk dia memulakan kerjayanya semula. Dia membuka restoran dan menguruskannya bersama Mak Long dan isterinya. Muzamil datang mengadu akan keadaan syarikat yg tgh genting di bawah kekuasaan Akyra. Aryan kembali untuk menguruskan segalanya. Dia berjaya membongkar kegiatan jahat Akyra dan melantik Haq mewarisi syarikat kerana Haq (sepupu, anak mak long) lebih layak dan dia ingin kekal di kampung Wafiya menguruskan bisnes restoran makanan. Akyra yang takut ditangkap bertindak nekad terjun dari bangunan dan terus mati. Ibu Aryan yang geram setelah mendapat tahu Wafiya hamil bertindak untuk membunuh Wafiya tetapi diselamatkan oleh Mak Yam. Kerana takut, ibu Aryan melarikan diri tetapi dilanggar dan menyebabkannya lumpuh. Semuanya berakhir dengan gembira bersama anak mereka kembar empat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s