NOVEL: SIAPA AKU DI SISIMU – ALINA HAIZAR

Posted: December 4, 2014 in Novel
Tags: , ,

IMG_20141204_083637

MY RATING:

7/10
Am not sure why but this novel tak boleh nak kekalkan momentum pembacaan. Ada jalan cerita tetapi macam terlalu longgar. Tak seperti feeling ketika membaca novel Menantu Datin Izzah. Permulaan novel banyak jugak page yg I langkah2 and same goes towards the ending of the novel. Keseluruhannya, jalan penceritaan untuk novel ini tidak sekuat mana.

 

RINGKASAN NOVEL:
Izwan jatuh cinta pandang pertama kepada Hajar tetapi tidak mengaku kerana cara kehidupannya yg bebas dan sentiasa perlukan hiburan. Perhatian bestfrennya, Azrul dan Fikri (rombongan yg tinggal di chalet Hajar) terhadap Hajar membuatkan Izwan cemburu dan akhirnya mengakui dan meluahkan perasaan cintanya terhadap Hajar. Mereka berkahwin dan dalam perjalanan untuk balik semula ke Bandar, mereka ditimpa kemalangan di mana Hajar tercampak keluar dari kereta dan terseret sehingga menyebabkan orang menyangkakan dia di kalangan penumpang bas yg menjadi mangsa kemalangan. Izwan koma dan hilang ingatan. Kesempatan ini diambil oleh Datin Zaiton untuk memisahkan mereka kerana pada ketika itu dia terlalu angkuh dengan gelaran Datin yg dimiliki. Datin menyuruh Hajar yg sedang sarat pulang ke kampung dan menunggu saja Izwan menjemputnya di sana. Sebaliknya dia telah merencanakan majlis pertunangan Izwan dengan gadis pilihannya Wan Anum tetapi tunangan mereka terputus.

Setelah beberapa tahun berlalu, Izwan masih tidak mengingati Hajar dan meneruskan kehidupan dengan menguruskan syarikat dan berkenalan dengan Suraya, anak Datuk Hisham. Hajar yg masih menunggu akhirnya dengan bantuan Azrul memohon penceraian daripada pihak Izwan. Izwan yang terkejut dengan kehadiran surat tersebut dengan melulu mengatakan dia akan menguruskan proses penceraian. Datin Zaiton berasa bersalah dan ingin mengembalikan semuanya kepada keadaan asal kerana dia ingin segalanya tenang sebelum dia pergi menunaikan haji. Dia akhirnya membongkar rahsia akan kewujudan Hajar kepada suaminya dan Izwan. Suaminya memarahinya tetapi Izwan tetap dengan keputusan untuk menceraikan Hajar kerana baginya Hajar tidak menjaganya ketika dirinya koma dan dia tidak mempunyai secebis memori akan kehadiran Hajar.

Setelah segala penjelasan tidak diterima, akhirnya Datin Zaiton membawa Hajar dan anaknya, Farhan tinggal bersama mereka. Izwan pula membuat perjanjian dengan Hajar bahawa mereka hanya akan berlakon seolah2 sedang berusaha untuk memulihkan rumah tangga mereka sehingga kedua ibubapanya pergi menunaikan Haji. Sepanjang tempoh tersebut, perasaan cinta mula berputik di antara Izwan/Hajar tetapi Izwan enggan mengaku dan Hajar hanya memendamkan perasaan. Azrul undur diri kerana dia sendiri merasakan cinta Hajar hanya untuk Izwan.

Selepas pemergian kedua ibubapa ke Mekah, Hajar meninggalkan rumah bersama anaknya. Seutas rantai pemberian Izwan ditinggalkan kerana baginya dia sudah tiada lagi dalam kehidupan Izwan. Kerana seutas rantai itu jugak, Izwan teringat kembali segala memori dan siapa Hajar di dalam hidupnya. Akhirnya, dia pergi mencari Hajar di tempat istimewa mereka dan mengungkap semula kata cinta terhadap Hajar dan melamar Hajar untuk kembali ke dalam hidupnya. Then,they continue their lives.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s