Archive for December 30, 2014

SUAMIKU PALING SWEET – ANJELL

Posted: December 30, 2014 in Novel
Tags: , ,

download

Update 11/6/2016

Novel ini akan diadaptasi ke drama TV3. Pelakon

Syafiq Kyle – Izz Haikal
Mawar Rashid – Qisya
Nik Adam Mika – Hafiy

MY RATING

9/10
Memang Sweet sampai I sendiri nakkan watak hero ni (Well, blh update my kriteria untuk lelaki idaman). Semasa membeli novel ni, I terus je bawak pergi cashier counter w/out membaca sinopsis kerana percaya dengan penulis (old habit tak boleh buang). Selain tu, novel Eksperimen Cinta penulis memang tip top (tak sempat nak buat review novel tu). Jalan cerita yang menarik dan love story tak meleret dan penulis bijak menggunakan watak budak kecik dalam penceritaan novel ini. Tak seperti sesetengah novel yg menggunakan budak kecik tetapi as medium untuk memancing perasaan kasihan dan prihatin watak heroin.
RINGKASAN NOVEL

Qisya diminta menjadi pengasuh sementara kepada cucu Pn Fatma, Hafiy kerana pengasuhnya sudah berhenti. Beberapa pengasuh sebelum ini hanya sementara kerana tidak tahan dengan perangai Hafiy. Apabila Qisya yg keras kepala bertemu Hafiy yang nakal, memang kecoh. Tetapi mereka akhirnya menjadi kawan baik setelah Qisya jatuh dari pokok ketika mengajar Hafiy memanjat pokok (memang sengal). Qisya berkenalan dengan pakcik Hafiy, Izz Haikal ketika insiden jatuh pokok. Sejak pertemuan itu, keduanya menyimpan debar setiap kali bertemu tetapi tidak mengetahui akan maksud debaran.

Satu peristiwa menyebabkan Izz/Qisya dikahwinkan. Qisya pada mulanya memberontak sehingga meninggalkan Izz dan Hafiy selepas diijabkabulkan. Setelah dipujuk dan Izz memberi ruang kpdnya untuk menenangkan diri, akhirnya Qisya kembali semula ke pangkuan Izz/Hafiy dengan syarat tiada seorang pun akan mengungkit pasal peristiwa yg menyebabkan mereka dikahwinkan. Selepas sesi pujuk memujuk, pikat memikat (serius sweet dan comel), akhirnya Qisya mengakui mencintai Izz dan Izz mengakui sudah lama mencintai Qisya. Part paling menarik adalah ketika Qisya bersungguh2 untuk menyembunyikan status dirinya daripada semua orang.

Well, standard bla da bahagia mesti akan muncul problem. Peristiwa hitam itu diungkit lagi dan menyebabkan Qisya meninggalkan Izz/Hafiy sekali lagi dalam keadaan mengandung. Dengan bantuan abangnya, Q dan adik iparnya, Hakimi, Qisya sedar dan kembali semula ke pangkuan Izz. Pada malam peristiwa tersebut, kawan baik Qisya Ikram berniat untuk menjadikan Qisya barang gadaian untuk melunaskan hutangnya kepada Danny. Ikram berjanji untuk bertanggungjawab ke atas Qisya setelah ditiduri Danny tetapi niat tersebut telah diketahui Izz dan dengan bantuan Q & Hakimi, dia membayar segala hutang Ikram dan memberi Danny 2 juta. Silap Qisya kerana menganggap dirinya telah dibeli Izz. Then selepas semuanya selesai, Qisya pun kembali semula kepada Izz.

Selesai kes kisah sebenar kahwin mereka, then muncul plak si Maya yg memang da lama syok kat Izz tp tak kene layan. Kerana marah, Maya ingin membunuh Qisya tetapi gagal kerana Izz sudah mengesyaki segalanya dan ini menyebabkan dirinya sendiri parah dan koma akibat kemalangan. Maya kene tangkap dan setelah bbrapa ketika, Izz sedar dr koma. Then, smuanya kembali happy dan tenang and mereka da dapat anak.

Advertisements