Archive for the ‘Movie’ Category

TOP POST – SEPTEMBER 2014

Posted: October 2, 2014 in Movie, Novel, TOP POST
  1. Cukup Derita Itu – Siti Rosmizah  (May/July/Aug)
  2. Movie : Suatu Malam Kubur Berasap 2 (July/Aug)
  3. Bukan Isteri Simpanan – Mia Kiff  (monthly)
  4. Akadku  Yang Terakhir – Acik Lana (Aug)
  5. Guys Next Door – Rose Harissa (April/May/July/Aug)
  6. TUK!TUK!TUK! HOUSEKEEPING –EINA AFRINA
  7. TULIP MERAH UNTUK DIA – MYTUN ABDULLAH
  8. Menantu Vs Mentua – Dyadila (May/July/Aug)
  9. CINTAI AKU BOLEH?-ILYNN NYRA
  10. ENCIK SAYANG DAN MISS SWEETHEART – SARA AISHA (July/Aug)
Advertisements

TOP POST JULY 2014

Posted: August 8, 2014 in Movie, Novel, TOP POST
  1. Cukup Derita Itu – Siti Rosmizah  
  2. Movie : CEO (Malay) 
  3. Bukan Isteri Simpanan – Mia Kiff
  4. Movie : Suatu Malam Kubur Berasap 2
  5. ENCIK SAYANG DAN MISS SWEETHEART – SARA AISHA 
  6. Teman Lelaki Upahan –Azura Rasiddin
  7. Guys Next Door – Rose Harissa
  8. BISIKKAN NAMAKU- MUNA MAHIRA 
  9. Cik Cinderella dan Encik Tengku – Airisz 
  10. Menantu Vs Mentua – Dyadila

MOVIE REVIEW : CEO (MALAY)

Posted: June 15, 2014 in Movie
Tags: ,

CEO

MY RATING:

10/10

Beli tiket untuk tengok movie ni selepas melihat poster kat cinema. Sejujurnya tak pernah tengok lagi trailer movie ni tetapi tertarik dengan poster. Memang high expectation untuk movie nie kerana 3 pelakon utamanya, Beto, Remy dan Christine Suzanne which I rasa ada kelas tersendiri dalam pembawaan watak. So far, kebanyakan cerita yg dilakonkan mereka terutama sekali Beto, memang tidak pernah mengecewakan. Dan kudos to the movie team. Dari permulaan cerita sampai habis cerita memang tidak membosankan, penyusunan jalan cerita yg teratur, ekspresi watak oleh setiap pelakon tak kira pelakon utama atau pelakon pembantu memang terbaik dan yg lebih penting setiap pelakon tahu akan peranan masing2 dan membantu dalam pembentukan karakter setiap watak.

 

BABAK MENARIK PILIHAN:

  1. Permulaan cerita untuk pengenalan kehidupan dua watak lelaki utama memang menarik. Ala2 cite zaman kanak2 Prince and the pauper. Lelaki kaya vs lelaki biasa.Menyampah dengan watak bangga diri dan arrogant Adam (Remy) tetapi perasaan tu diseimbangkan dengan karakter humble, humor dan easy going Suffian (Beto).
  2. Babak Beto ditahan di lokap. Sekiranya I berkongsi lokap dengan die rasanya I akan menjadi pembunuh sebenar. Boleh plak die memekak menyanyi di dalam lokap dengan perasaan gembira dan tak bersalahnya. Paling sengal, die boleh bersoal jawab dengan sorang penghuni lokap untuk soalan “Siapa abang Long Kau?”. The same question being asked for the whole night until morning.
  3. Keterujaan Suffian bla diberitahu die mewarisi harta kekayaan pakciknya yg kaya. Kelakar bila dia mempersoalkan kenapa perlu beli baju kat butik dan kenapa tidak membeli kat kedai bundle yg sememangnya murah. Paling sengal, bla die invite kawan2 die datang rumah dan mereka enjoy bermain kat kolam renang dan turun naik lif sampai pemandu boleh bgtau kat orang gaji yg mereka perlu memanggil tukang repair lif untuk b/up.
  4. Adam mempelajari semula betapa pentingnya menghargai apa yg ada dan kesederhanaan dalam hidup. Selepas hilang segalanya dia bertemu dengan busker jalanan yg pernah dihinanya, Aloy. Aloy yg mengajar dia segalanya. Well, Adam, as a normal human being, akan mengeluh dengan nasib menimpa dan merasakan dirinya tidak berguna. Thanks to Aloy yg bersikap tidak kasihan kpd Adam sebaliknya slowly become his friend and teach him apa yg die tidak pernah lihat sepanjang hidupnya menjadi org kaya bongkak. Berbeza dgn Suffian, walaupun secara tiba2 menjadi kaya dan seorang CEO, die berusaha menyesuaikan diri dan bersungguh2 melakukan kerjanya. I love watak Suffian. Serius ketika bekerja dan berubah menjadi easy going and kelakar after working time.
  5. Interkom bilik meeting sebenarnya props paling penting dalam cerita ni. Ketika mula2 datang, Suffian boleh menjadi DJ radio sambil bermain dgn intercom yg boleh didengari seluruh bangunan. Ketika mengajar Nina (Suzzane) cara untuk enjoy, dia menjadikan intercom tu macam karaoke tp of course kene halau dengan guard. Interkom itu jugak alat untuk menyebarkan pengakuan penyelewengan Tan Sri dan didengari seluruh bangunan. Thanks to kesengalan Suffian terhadap intercom.
  6. Watak 2 org guard tu menambahkan rencah dalam cerita ni. Walaupun nampak simple tetapi berjaya membangkitkan ketawa kerana mereka mewakili guard yg memang komited dengan kerja mereka. Tak kira siapa/ apa jawatan org dlm company tu, tetapi bla mereka melakukan kesalahan, this 2 org guard memang akan melaksanakan tugas mereka.
  7. Sejujurnya, mula2 I baru nak mengatakan agak cliché bla alasan untuk seorang org biasa tiba2 menjadi kaya adalah kerana mewakili harta pakcik yg kaya yg telah meninggal dan die ialah waris terdekat (macam dalam movie Mr Deeds yg Adam Sandler berlakon tue). Tetapi team produksi memang bijak mengolah jalan cerita. Sebenarnya Suffian ialah kambing hitam/boneka untuk kerja jahat Tan Sri. Pemilihan Suffian mungkin kerana die terbabit dengan pergaduhan bersama Adam yg menyebabkan dirinya masuk lokap.

Sebenarnya semua babak dalam cerita ini menarik. Permulaan cerita dimulakan dengan kisah hidup dua pemuda dan pandangan mereka untuk masa depan. Penghujungnya, mereka menjadi pemilik Spa, perkongsian bersama antara Suffian, Adam, Nina, Aloy dan kawan Suffian.

untitled

MY RATING:

8/10

Sejujurnya am not sure the main plot untuk filem ini tetapi good job to the team kerana sepanjang menonton file mini saya tidak terlalu memikirkannya. Elemen kejutan seram dan kelakar/lucu memang boleh membuat satu panggung membuat senaman rahang. Tanpa disedari, you all akan turut menjerit terutama sekali babak kejutan seram. Untuk babak kelakar, no words can describe it. Memang ketawa geli hati dan terbahak2. Gabungan Sharul & Ajak Shiro bersama Azad Jasmin memang menjadi. Mereka bertiga berjaya menjadikan file mini filem mereka walaupun pada setiap babak ada beberapa watak pembantu.

 

BABAK MENARIK PILIHAN I:

  1. Mimpi si Nayan di mana mereka singgah untuk toilet. Babak di dalam toilet yg menunjukkan dia melepas dengan effect bunyi die buat semua org ewwww. Yg takleh blah die boleh plak mendail nombor telefon yg tertulis kat pintu toilet tu but ends up dapat cik pondan punya suara.
  2. Kereta Chot rosak. Manusia yg betul2 datang tolong die kata hantu. Org pertama yg tolong seorang makcik (makcik Sari cite Bukan Kerana Aku tak Cinta), boleh plak si Chot baca jampi dan sembur2. Pas makcik tu blah baru menyesal then datang plak org kedua, mekanik gemuk (member kump. Bocey) tetapi dikatakan hantu tetek. Pas tu bila yg ketiga datang (hantu betul2) die boleh anggap itu manusia. Babak ni kelakar especially bila die dapat tangan hantu tue.
  3. Comeo Mr Os sebagai “hantu” sesat yg mencari rumah I boleh anggap sebagai iklan. Pakai pakaian vampire sesat kat kubur Cina. Pakai pakaian pocong sesat kat kubur Kristian and last2 pakai pakaian hantu cina boleh sesat kat kubur melayu. Ends up rumah yg die kata betu adalah rumah org gila.
  4. Amir, Nayan dan Chot mempunyai pasangan tidur masing2 kat rumah org gila tue. Memang haru giler. Amir dapat org gila yg suka bukak tutup pintu, Nayan dapat orang gila yg suka tepuk tangan dan Chot pulak dapat org gila yg suka hantuk kepala.
  5. Amir, Nayan dan Chot tertangkap dengan Tok Mat ketika sedang skodeng Julia mandi. Yg xleh blah bila Nayan pegang dada dia dan pastu keluar muzik poco-poco.

Keseluruhan cerita penonton memang akan ketawa dan menjerit. Elemen kejutan seram memang menjadi seolah2 memang tengah tengok cerita seram yg betul tetapi selepas itu berjaya diseimbangkan dengan elemen lawak. Punyalah I teka Tok Mat tue penjahat dalam cite nie, rupa2nya penghujung cerita baru tau yg Tok Mat & Julia sebenarnya telah mati dibunuh.

MOVIE REVIEW : MALEFICIENT

Posted: June 3, 2014 in Movie

Image

SYNOPSIS (cr. Wikipedia)

Maleficent is a 2014 American fantasy thriller film directed by Robert Stromberg and starring Angelina Jolie as the title character. The story focuses on the Sleeping Beauty story, but from the perspective of the villainous Maleficent.

MY REVIEW

I gave 10/10 for this movie. Angelina Jolie is the most beautiful in this movie compare to her previous action movies. So do the younger and teen version of Maleficient. Love the other character as well.

If people want me to choose which version of Sleeping Beauty I will tell my future child, I will choose this Maleficient version. Why? This version have many value compare to traditional Sleeping Beauty
1. Trust – Malefient believe in Stefan and always think positive about him until one day when he take away her wings.

2. Patient / Anger Management – Sometime when we were angry, we tend to do something that will make us regret it in the future. Since she hold a revenge again Stefan, Maleficient cursed that the Princess Aurora will sleep forever and only will wake up through true love kiss. After she spent more time with Princess Aurora (basically she’s the one watched over her since she was a baby although the King assigned the 3 clumsy fairy to take care of her), Maleficient feel love and care for her. She tried to took back the curse but fail.

3. No love can beat Mother’s love – My childhood version of Sleeping Beauty was the handsome prince charming will save the princess and gave her the kiss then she’s woke up. It different with this Maleficient version. The handsome Prince Philip can’t wake Princess Aurora. (frankly speaking, during the movie, when Prince Philip fail to wake her up, I thought it might be the handsome guy (black bird)). Surprisingly, its forehead kiss by Maleficient broke the cursed. Well, Maleficient already paly a mother figure for Princess Aurora.

4.Happily Ever After will not come easily into our life. We must do our best to obtain it.