IMG_20150505_075021

Am not going to give any rating to this novel sebab novel ni merupakan sambungan kepada novel pertama Andai Itu Takdirnya. Apa yg boleh dinyatakan di sini ialah perasaan membaca novel ini tidak sama seperti membaca novel pertama. Mungkin kerana jalan penceritaan seolah2 berulang2 seperti novel pertama bezanya Cuma watak tambahan. Jika dalam novel pertama, Aleya kehilangan anaknya begitu juga dengan novel kedua. Babak kematian anaknya Danny turut menambah kesedihan dalam novel ini.

RINGKASAN NOVEL:
Aizril/Aleya hidup bahagia bersama anak2 mereka, si kembar Darwin dan Danny dan anak perempuan mereka Dania. Kebahagiaan mereka diuji kerana keegoan Aizril. Faizal yang masih berdendam mewujudkan perniagaan pelaburan emas dan memerangkap Aizril dan kawan2 yg lain untuk menyertai. Kegagalan pelaburan tersebut menyebabkan Faizal melarikan diri dan Aizril bergaduh dengan ayahnya setelah ayahnya mengetahui Aizril menggunakan wang syarikat untuk membuat pelaburan tersebut tanpa berunding dengan ahli lembaga syarikat.

Kegagalan dan pergaduhan dengan ayahnya meninggikan lagi ego Aizril dan dia membawa anak2 dan isteri berpindah dan menjauhkan mereka daripada kedua ibu-bapanya. Datin Sharifah Rosnah (emak arwah Sh Emilin) mengambil kesempatan di atas situasi dan memperkenalkan anak saudaranya, Sh Azreen. Sh Azreen berusaha memiliki Aizril. Tawaran kewangannya diterima Aizril dan ada harga yg perlu dibayar iaitu dia ingin Aizril menjadi suami. Aizril yg dikuasai sikap ego dan panas baran berubah menjadi Aizril dalam novel pertama. Sepertimana penderitaan yg dialami Aleya dalam novel pertama seolah2 diulang tayang di dalam novel kedua ini. Malah kedua mentuanya juga turut menerima hinaan daripadanya.

Kemuncak segala penderitaan ialah kematian anak mereka Danny. Penyesalan yg datang tidak berguna kerana bukan sahaja hati Aleya tetapi hati  anak2nya Dania & Darwin turut beku untuk menerima Aizril dalam hidup mereka. Malah dia tidak dibenarkan untuk mengurus segala hal berkaitan kelahiran anaknya kerana Aleya mengingatkan dirinya akan segala sumpah yg dibuat semasa dia mengandungkan anaknya (Aizril meminta Aleya menggugurkan anaknya kerana segala masalah bermula ketika kemunculan anak tersebut).

Aleya membawa diri menyambung pelajaran di luar negara. Dalam tempoh tersebut,,Aizril berusaha untuk mengambil hati mentuanya dan kedua anaknya Dania & Darwin yg ditinggalkan bersama atuk & nenek mereka. Setelah berjaya mengambil hati kedua anaknya, dia berusaha untuk mengambil hati Aleya. Akhirnya setelah segala usaha, mereka bersama semula.

IMG_20150419_211711

MY RATING:
7/10
If to compare this novel with her other novel, Ad + Iz, I prefer that novel. Jalan cerita KDI ni terlalu meleret dan seriously, walaupun I langkah2 the page, am still able to understand the story. Some of the chapter if xde pun x kisah. Permulaan agak bosan dan meleret tetapi bertambah baik towards the end walaupun pada bahagian 3 /4 of the novel. Sorry to penulis but this novel can’t attract my attention. In fact, it takes me 1 month to finish reading this novel because tidak ada momentum untuk menarik perhatian untuk terus membaca.

RINGKASAN NOVEL:
Musim persekolahan:

Qaireen memberontak kerana kedua ibu bapanya seakan tidak sehaluan dan tidak mempedulikan dirinya. Di sekolah dia bersama kawan2nya (Donna, Tok Tok, Lian, Ana) membentuk The Girls (ala2 geng mean girls) tetapi mereka hanya bertindak ke atas orang yg mengganggu mereka. Kerana kecewa dengan ibu bapanya dia bertekad membunuh diri tetapi diselamatkan oleh Amir Haikal. Kemunculan Amir Haikal memberi impak positif dalam diri Qaireen dan hubungan mereka semakin hari semakin rapat. Kemusnahan bisnes kedua orang tuanya dan kehilangan Amir Haikal merubah segalanya dalam hidup Qaireen. Bersama orang tuanya, mereka berpindah ke Sarawak untuk membina semula kehidupan dan dia berusaha melupakan Amir yg diberitakan kepadanya sudah meninggal dunia.

8 tahun kemudian:
Qaireen meminta penangguhan perkahwinannya dengan Razif kerana dia ingin bekerja menimba pengalaman dulu. Dia memilih untuk bekerja di Pohon Emas kerana ingin menyiasat tentang dalang di sebalik kemusnahan bisnes keluarganya. Pada masa yg sama dia bersyukur kerana di sebalik kejadian menimpa keluarga mereka bersatu semula. Di Pohon Emas dia bertemu dengan Haykarl Affandy yang sentiasa berusaha untuk membuat dia berputus asa dan berhenti dari syarikat. Hati Qaireen terusik kerana menyedari persamaan antara Haykarl dan Amir.

Rahsia terbongkar di mana akhirnya Haykarl mengaku bahawa dialah Amir dan kehilangannya dulu kerana kecewa setelah mendapat tahu status bahawa dirinya dan Qaireen adik-beradik. Tetapi kedua ibubapa Qaireen membetulkan jalan cerita bahawa mereka bukan adik-beradik dan berita tersebut melegakan mereka. Camelia (Ana) dalang disebalik kejatuhan keluarga Qaireen kerana rasa cemburu cintanya ditolak Amir.

Kerana tidak mahu dianggap perosak keluarga, Qaireen meneruskan majlis perkahwinan dengan Razif. Pada hari akad nikah, Icha (anak Camelia) ditimpa kemalangan dan satu lagi kebenaran terbongkar di mana Icha bukanlah anak Haykarl tetapi anak Camelia bersama Razif (tunang Qaireen). Perkahwinan Qaireen/Razif dibatalkan dan Haykarl memohon untuk berkahwin dengan Qaireen. Setelah beberapa ketika, Camelia bersetuju untuk bercerai dengan Haykarl dan membawa diri ke luar negara kerana malu untuk bersemuka dengan Qaireen/Haykarl. Icha diletakkan di bawah jagaan Haykarl/Qaireen.

IMG_20150419_211702

MY RATING:
8/10

Jalan cerita simple tetapi masih menarik perhatian untuk membaca. Watak jahat tidaklah sejahat mana tetapi lebih kepada kelakar especially Melati dan ibunya Pn Maizah yg akhirnya putus asa untuk mendapatkan Alif dan beralih arah untuk mencari org lain kerana mereka berasakan Alif tidak mungkin menerima mereka. Seronok membaca perubahan Alif yg pada mulanya tidak menyenangi kehadiran Nuzul dan macam2 permintaan agar tidak bertembung Nuzul.

Paling kelakar ‘sumpahan’ Saiful yg mengatakan Alif akan jatuh cinta pada Nuzul sebaik sahaja keluar dari pejabatnya dan ‘sumpahan’ tersebut seakan menjadi kerana Alif terpesona dengan suara Nuzul menyanyi lagu untuk Nazrul.

RINGKASAN NOVEL:
Alif Irsyad dengan yakin memberitahu temannya Saiful bahawa dia tidak mudah jatuh cinta lebih2 lagi kepada perempuan yg tidak setaraf. Tetapi kata2 tersebut memakan dirinya kerana dia jatuh cinta kepada Nuzul, pekerja kafe Saiful dan merupakan kawan baik isterinya, Laila. Mulanya dia menidakkan tetapi setelah yakin, akhirnya dia memikat Nuzul. Semuanya sempurna sehingga keluarga Alif sendiri merestui pilihan anak mereka. Tetapi, Melati dan ibunya, Datin Maizah menghasut ibu Alif, Pn Sri Ayuni dengan memburukkan Nuzul di matanya. Keadaan adik Nuzul, Nazrul yg sindrom down dijadikan alasan dan kerana termakan hasutan, Pn Sri Ayuni meminta Nuzul meninggalkan anaknya kerana dia tidak mahu keturunan yg kurang upaya.

Percaturan Pn Sri Ayuni memakan diri kerana Alif kemalangan dan terlantar lumpuh setelah pemergian Nuzul. Puan Sri Ayuni sedar akan kesalahannya. Irina, adik Alif membantu memulihkan abangnya. 4 tahun kemudian, dengan helah Irina, Alif dan Nuzul dipertemukan. Kerana marahkan Nuzul, Alif bertindak garang dan sedaya upaya untuk menyusahkan hidup Nuzul sepanjang dia bekerja di situ. Malangnya, perasaan cinta yang masih wujud berjaya memusnahkan ego kedua2nya. Mereka sama2 bersetuju menyambung semula ikatan yg terputus dan Nuzul lega kerana Puan Sri Ayuni menerima dirinya.

Tetapi tidak bg Alif. Sebelum dia ke arah yg lebih serius untuk membina keluarga, dia ingin Nuzul memberitahu akan perkara sebenar mengapa dia melarikan diri 4 thn lepas. Kerana tidak mahu merosakkan hubungan ibu dan anak, Nuzul mengambil langkah berdiam diri dan dalam masa yg sama dia berusaha menggoda Alif.  Kemalangan kecil yg menimpa Puan Sri Ayuni menggoyahkan kepercayaan Alif kpd Nuzul dan pada masa yg sama kemalangan menimpa Nazrul dan keadaannya kritikal. Kerana marah, Alif mempersoalkan tindakan Nuzul untuk pulang melawat adiknya sedangkan ibunya turut kritikal di hospital. Nuzul dengan tegas memberitahu Alif dia akn balik untuk adiknya.

Akhirnya rahsia mengapa Alif ditinggalkan Nuzul dibongkar sendiri oleh Pn Sri Ayuni. Alif berasa lebih bersalah setelah mendapat tahu kematian Nazrul, adik Nuzul. Dia memujuk Nuzul dan berjanji untuk menjaga dan menjadi suami yg terbaik untuk Nuzul. Endingnya, Alif membawa Nuzul honeymoon di atas cruise as promise.

IMG_20150322_144555

MY RATING
8/10

Mulanya teragak-agak nak membeli novel dr penulis ini kerana pengalaman dengan novel pertama penulis, Pelindung Cinta (sinopsis nampak menarik tetapi jalan cerita sangat mengecewakan). Tetapi tetap jugak nak beri peluang untuk membaca karya kedua penulis dan terima kasih penulis kerana improve much better than the previous novel. I love the concept dan cara-cara memikat yg digunakan oleh hero cerita ni sampai buat I sendiri terpikir, if I jumpa lelaki seperti Luth, rasanya I pon akan jadi macam Naural jugak. Paling menarik, persamaan matematik yg membentuk graf love.

RINGKASAN NOVEL:
Naural/ Faiza – Mulanya mereka berkawan tetapi selepas itu terputus kerana Faiza berasakan Naural sengaja memalukannya kerana memberi perangsang untuk memulakan langkah memikat Luth. Tetapi setelah ditolak Luth dan tahu Luth sudah mempunyai kekasih hati, Faiza meletakkan segala kesalahan terhadap Naural akibat memalukannya.

Naural/Dila – putusnya hubungan dengan Faiza, Dila hadir menjadi teman setia yg sama-sama membantu dirinya ketika dia bersedih atas kehilangan lelaki bertopi, membantu dirinya dalam memperbaiki semula hubungan dengan Luth. Pokoknya, Dila merupakan pendengar setia dan sahabat paling rapat yg sama2 bersusah dan bergembira sepanjang mereka bergelar pelajar. Sepanjang membantu hubungan Luth/Naural, hubungan antara Dila dan Amir (teman Luth) juga berkembang dan sehingga akhirnya mereka menjadi suami isteri. Penghujung, Dila hadir ke majlis perkahwinan Naural walaupun dia jauh di perantauan mengikut suaminya, Amir yg belajar di sana.

Naural/Danny – Danny merupakan salah seorang rakan Luth yg turut menyimpan perasaan terhadap Naural. Tidak banyak dikisahkan tentang Luth tetapi dia muncul after pertengahan cerita menyamar menjadi lelaki bertopi yang ingin dilupakan Naural. Setelah mendapat amaran daripada Luth, Danny tidak muncul lagi tetapi selepas 3 thn, mereka bertemu semula. Danny menggunakan kuasa sebagai bos untuk mendekati Naural. Tetapi kerana nafsu dan keinginan untuk memiliki, Danny hampir memusnahkan hidup Naural tetapi berjaya diselamatkan Luth. Danny dipecat dan kisah Danny berakhir di situ.

Naural/Dina – Jika di universiti, Dila menjadi teman rapat, tetapi setelah bekerjaya dan Dila memiliki kehidupan baru, Dina (teman serumah) menjadi tempat Naural mengadu dan bersuka ria. Tanpa pengetahuan, Dina merupakan adik sepupu Luth dan sepertimana watak Dila, Dina juga memainkan peranan dalam penyatuan semula Luth Naural.

Luth/Naural – Kisah mereka agak complicated tetapi sangat sweet. Luth terhutang budi dengan Naural yg telah menyelamatkannya daripada menjadi mangsa penjahat. Naural yg sedang bergegas takut ditinggalkan bas, terus meninggalkan Luth setelah yakin penjahat telah pergi tetapi dia tidak sempat bertanyakan lebih lanjut akan keadaan Luth. Sejak itu, berpandukan Matrik kad , dia mencari Naural dan akhirnya bertemu semula tetapi waktu itu dia menyelamatkan Naural dari menjadi mangsa boyfren yg tengah bergaduh dengan girlfren. Sejak itu, Luth cuba mendekati Naural tetapi masih tidak berani berdepan dengan Naural.

Luth menjadi lelaki bertopi yg menemani Naural dan Naural sendiri senang dengan kehadirannya. Lamaran secara tiba2 meminta Naural menjadi kekasih membuat Naural terkedu dan meminta masa tetapi Luth menyangkakan Naural menolak dirinya. Berakhirlah kisah lelaki bertopi. Selepas itu, Luth menjadi pemberi teka-teki yg mengusutkan hidup Naural tetapi lama-kelamaan Naural sendiri teruja untuk menyelesaikan semua teka-teki tersebut. Pada masa yg sama, Luth muncul sebagai dirinya sendiri dan mendekati Naural. Naural senang dengan kehadiran Luth yang mengubat kecewa ditinggalkan lelaki bertopi. Ketika cik hatinya ingin bergembira semula, hubungan yg sangat rapat antara Luth dan Marysa membuat Naural jauh hati dan menganggap dirinya tidak layak untuk Luth. Walaupun cuba diterangkan tetapi Naural tetap menjauhkan diri dari Luth dan menyibukkan diri dengan teka-teki dari si pemberi teka-teki. Kerana berasakan tidak mahu kehilangan Naural, Luth akhirnya bertindak untuk menamatkan permainan teka-tekinya.

Pada mulanya, Naural marah kerana pemberi teka-teki dan Luth adalah org yg sama dan dia rasa dirinya tertipu. Atas nasihat dan pertolongan Dila, peranan bertukar. Luth yg seakan kecewa berusaha melupakan Naural tetapi Naural (setelah tahu hal sebenar akan segala keikhlasan Luth untuk dirinya) bertukar peranan menjadi pemberi teka-teki. Akhirnya, mereka berbaik semula. Kemunculan lelaki bertopi palsu (Danny) membuat Luth berterus-terang dengan Naural bahawa lelaki bertopi yang sebenarnya ialah dirinya. Kerana berasakan dirinya ditipu dan untuk mengelak dirinya terus ditipu Naural meminta hubungan mereka ditamatkan, Luth pasrah dan undur diri.

Setelah 3 thn, Naural masih mengharapkan Luth. Setelah peristiwa dirinya hampir menjadi mangsa Danny, Naural menerima lagi teka-teki. Dia yakin segalanya perbuatan Luth tetapi tidak meletak sepenuh keyakinan kerana takut terluka. Akhirnya dia bertemu semula dengan pemberi teka-teki dan pada ketika itu dia diperkenalkan sebagai bakal isteri di hadapan keluarga dan kenalan Luth. Mereka akhirnya berkahwin dan dikurniakan anak. Naural menggunakan permainan scrabble untuk memberitahu khabar gembira kehamilannya kepada Luth. The end.

IMG_20150322_144540

MY RATING:

7/10
Jalan cerita ada tetapi since dari permulaan novel sampai penghujung tidak mampu menarik perhatian. Its more like the heroin just tengah membuat checklist untuk setiap lelaki yg ada disekeliling. Watak heroin seolah2 terlalu desperate (faham die bosan dengan gesaan orang sekeliling untuk kahwin, so what?) Penulis mungkin boleh membaik pulih sedikit watak heroin. Thanks untuk watak Mail aka Mikhail kerana bg saya watak tersebutlah penyelamat novel ni kerana babak yg melibatkan Mail yg menarik perhatian. Sorry kepada penulis. Hanya tajuk yang menarik tetapi jalan cerita I x boleh nak terima.

RINGKASAN NOVEL:
Naurah, sepertimana perempuan lain tidak lari dari persoalan bila nak kahwin kerana adik2nya sudah berkahwin sedang dirinya tidak lagi.

Naurah/ Abg Bidin – Abg Bidin teman sekerja di mana hubungan mereka tidak lebih dari itu. Abg Bidin tidak berminat untuk berkahwin kerana tanggungjawab menjaga ibunya. Insiden Abg Bidin bertembung dengan Mail sehingga tertukar gambar menjadi punca kepada penculikan Naurah. Abg Bidin Cuma satu nama yg disenaraikan Naurah sbg calon tetapi sebenarnya dia sendiri tidak meletak harapan.

Naurah/ Benjamin – Mereka berkenalan semasa majlis perkahwinan sedara Naurah, Wanda. Naurah terpikat dan Benjamin menghulur salam perkenalan. Naurah diculik ketika hari dia sepatutnya berjanji temu dengan Benjamin. Benjamin salah faham kerana berasa Naurah tidak mahu menerima dirinya sementalah Naurah tidak muncul pada hari mereka sepatutnya berjumpa dan Naurah tidak membalas semua mesej yg dikirimkan.  Setelah bertemu semula, Naurah mendapat tahu Benjamin sudah berjumpa pengganti dan Naurah letak tanda noktah untuk kisah dia dan Benjamin.

Naurah/ Che Faisal – Pertama kali bertemu ketika membeli tudung/jubah tetapi sampai di situ saja. Selepas itu mereka selalu bertemu atas urusan kerja. Che Faisal melamar dan Naurah menerima (kerana waktu tu dia rasa dia sudah mampu melupakan Zack) tetapi hubungan terhalang kerana anak Che Faisal tidak boleh menerima kehadiran Naurah. Akhirnya, Naurah undur diri demi anak Che Faisal dan walaupun frust, Che Faisal akur.

Naurah/ Danny – Seperti mana Abg Bidin, Danny hanya sekadar nama yg dicalon. Lagipun Danny sudah berkeluarga.

Mail/Zack/Naurah– Mail menjadi punca perubahan hidup Naurah. Dia tersalah culik Naurah kerana sebelum itu dia tertukar sampul gambar dengan Abg Bidin. Mail sentiasa bertekak dan bertebat dengan Naurah sepanjang Naurah diculik tetapi kemenangan selalu berpihak kepada Naurah kerana Zack selalu mengarahkan Mail untuk berdiam apabila dia tidak tahan dengan perdebatan mereka berdua.  Mail dan Zack umpama adik-beradik. Ketika Zack hilang (masuk penjara tetapi tidak bgtau kat sesiapa), Mail meminta pertolongan Naurah untuk mencari Mail. Sepertimana orang lain, Naurah turut meneka nama penuh Mail ialah Ismail. Zack memberitahu Mail ialah Mikhail dan dipanggil Mail kerana orang kampung tidak reti sebut nama die. Penghujung novel, Mail mati ketika cuba menyelamatkan Zack/Naurah dari menjadi mangsa Azman yg berdendam dengan Zack kerana menyebabkan dirinya dipenjarakan.

Naurah/Zack – Zack terpikat dengan Naurah sejak kali pertama memandang tetapi dia ada tugasan yg perlu dilunaskan. Demi membayar hutang ayah angkatnya, dia bekerja dengan Azman si penjahat. Tugasan terakhir iaitu menculik anak seorang datuk menemukannya dengan Naurah kerana Mail tersalah culik. Sepanjang penculikan, both of them develop the feeling yg mereka berdua pun tidak sedar wujud.  Selepas membebaskan Naurah dan meminta Mail untuk balik ke kampung menemani ibunya, Zack menyerah diri kepada pihak berkuasa dan membantu mereka untuk memenjarakan Azman si penjahat. Keluar dari penjara, dia memulakan hidup baru dan bertemu semula dengan Naurah. Kisah mereka bersambung sehinggalah keduanya bersetuju untuk membina keluarga sendiri. Of course mulanya Naurah ambik peduli apabila orang mempersoalkan keputusan dia mengahwini bekas banduan tetapi atas nasihat kedua orang tuanya, akhirnya dia kembali ke pangkuan suaminya. The end.