Posts Tagged ‘Alina Haizar’

IMG_20141204_083637

MY RATING:

7/10
Am not sure why but this novel tak boleh nak kekalkan momentum pembacaan. Ada jalan cerita tetapi macam terlalu longgar. Tak seperti feeling ketika membaca novel Menantu Datin Izzah. Permulaan novel banyak jugak page yg I langkah2 and same goes towards the ending of the novel. Keseluruhannya, jalan penceritaan untuk novel ini tidak sekuat mana.

 

RINGKASAN NOVEL:
Izwan jatuh cinta pandang pertama kepada Hajar tetapi tidak mengaku kerana cara kehidupannya yg bebas dan sentiasa perlukan hiburan. Perhatian bestfrennya, Azrul dan Fikri (rombongan yg tinggal di chalet Hajar) terhadap Hajar membuatkan Izwan cemburu dan akhirnya mengakui dan meluahkan perasaan cintanya terhadap Hajar. Mereka berkahwin dan dalam perjalanan untuk balik semula ke Bandar, mereka ditimpa kemalangan di mana Hajar tercampak keluar dari kereta dan terseret sehingga menyebabkan orang menyangkakan dia di kalangan penumpang bas yg menjadi mangsa kemalangan. Izwan koma dan hilang ingatan. Kesempatan ini diambil oleh Datin Zaiton untuk memisahkan mereka kerana pada ketika itu dia terlalu angkuh dengan gelaran Datin yg dimiliki. Datin menyuruh Hajar yg sedang sarat pulang ke kampung dan menunggu saja Izwan menjemputnya di sana. Sebaliknya dia telah merencanakan majlis pertunangan Izwan dengan gadis pilihannya Wan Anum tetapi tunangan mereka terputus.

Setelah beberapa tahun berlalu, Izwan masih tidak mengingati Hajar dan meneruskan kehidupan dengan menguruskan syarikat dan berkenalan dengan Suraya, anak Datuk Hisham. Hajar yg masih menunggu akhirnya dengan bantuan Azrul memohon penceraian daripada pihak Izwan. Izwan yang terkejut dengan kehadiran surat tersebut dengan melulu mengatakan dia akan menguruskan proses penceraian. Datin Zaiton berasa bersalah dan ingin mengembalikan semuanya kepada keadaan asal kerana dia ingin segalanya tenang sebelum dia pergi menunaikan haji. Dia akhirnya membongkar rahsia akan kewujudan Hajar kepada suaminya dan Izwan. Suaminya memarahinya tetapi Izwan tetap dengan keputusan untuk menceraikan Hajar kerana baginya Hajar tidak menjaganya ketika dirinya koma dan dia tidak mempunyai secebis memori akan kehadiran Hajar.

Setelah segala penjelasan tidak diterima, akhirnya Datin Zaiton membawa Hajar dan anaknya, Farhan tinggal bersama mereka. Izwan pula membuat perjanjian dengan Hajar bahawa mereka hanya akan berlakon seolah2 sedang berusaha untuk memulihkan rumah tangga mereka sehingga kedua ibubapanya pergi menunaikan Haji. Sepanjang tempoh tersebut, perasaan cinta mula berputik di antara Izwan/Hajar tetapi Izwan enggan mengaku dan Hajar hanya memendamkan perasaan. Azrul undur diri kerana dia sendiri merasakan cinta Hajar hanya untuk Izwan.

Selepas pemergian kedua ibubapa ke Mekah, Hajar meninggalkan rumah bersama anaknya. Seutas rantai pemberian Izwan ditinggalkan kerana baginya dia sudah tiada lagi dalam kehidupan Izwan. Kerana seutas rantai itu jugak, Izwan teringat kembali segala memori dan siapa Hajar di dalam hidupnya. Akhirnya, dia pergi mencari Hajar di tempat istimewa mereka dan mengungkap semula kata cinta terhadap Hajar dan melamar Hajar untuk kembali ke dalam hidupnya. Then,they continue their lives.

Advertisements

Menantu Datin Izzah

SINOPSIS (cr Kaki Novel)

Ain Safiah sepatutnya menemani anak lelaki dan emak Datin Izzah selama sehari dua semasa pemergian Datin Izzah ke Melbourne sementara menunggu pembantu rumah baru tiba. Tetapi semua orang menyangka Ain Safiah ‘Neng’,pembantu rumah baru. Walaupun tidak biasa dengan kerja-kerja mengemas, memasak, menjaga orang sakit dan orang tua, kerana kasih sayangnya, Ain Safiah tetap tinggal dirumah Datin Izzah.Di situ Ain Safiah mengenali keempat-empat anak lelaki Datin Izzah. Amar Haziq, Aiman Sabri, Aqeem Amiruddin dan Aqram Faiz. Ada yang dapat terima dan menyayanginya dan ada yang kerek, suka menyusahkan hidupnya. Dalam pada itu Ain Safiah jatuh hati dengan salah seorang anak lelaki Datin Izzah. Tetapi, tidak berbalas, hingga Akhirnya dia pergi membawa diri.Datin Izzah begitu terharu dengan keikhlasan Ain Safiah menjaga Aiman Sabri dan nenek hinggakan dia nekad untuk jadikan Ain Safiah sebagai menantunya. Tetapi,bagaimana mahu mencari Ain Safiah?

APA YANG MENARIK?

Penceritaan yang menarik & kelakar. Love all the characters.

1. Penerangan karakter keempat2 anak lelaki Datin Izzah. Anak sulung Amar Haziq blhlah dikatakan kategori arrogant. kriteria perempuan idaman nak yang kaya cz katanya boleh bantu dalam kerjaya die suatu hari nanti. Anak Kedua : Aiman Sabri – akibat penyakit kemurungan, ada 2 personality.pernah berkahwin tetapi bercerai cz penyakit die.i love interaksi die dgn Ain.sweet jer. Anak ketiga, Aqeem. Dah bertunang tp dpt tunang yg kerek giler. die boleh dikatakan lelaki yg sweet & baik. yg bongsu plak Aqram. Ala2 bad boy mcm tu ar. Paling kelakar bila Aqeem & Aqram mengaku nak jadikan Ain as isteri. Sampaikan Datin Izzah pening kepala. Mana taknya, Aqeem tunang orang & Aqram masih belajar lagi.Aiman plak hanya anggap Ain as adik.

2. Konflik cinta Amar Haziq & Ain. Amar ingatkan Aiman sukakan Ain tetapi apa yg die tidak tahu adalah Aiman sebenarnya masih cintakan wife die, Nabila. Aiman jadi tidak terkawal kerana dia cemburu melihat Amar rapat dengan Nabila cz die sayangkan bekas isterinya itu. Semua menyangkakan Aiman cintakn Ain termasuk Amar. Untuk kebahagiaan adik, Amar buat segalanya supaya Ain bencikan die. Well endingnya, Happy ever afterlah cz Amar bersama dgn Ain. Semua family member terkejut dgn kenyataan yg Amar fell in love with Ain cz smua tahu Ain xde ciri2 perempuan yg Amar nak (towards the end of the cerita barulah keluarga Datin Izzah tau yg Ain anak Tan Sri.

3. Watak sampingan yg sengal

Nenek = nyanyuk & neneklah punca semua anak2 Datin Izzah igtkan Ain org gaji cz nenek panggil Ain “Neng”

Makcik Zainab = penyeri cerita.watak ala2 drama Queen.

Maksu Syida =Makcik Ain yg sama2 sengal dgn Ain + Garang

Paksu Zul = Lelaki yg setia pd cinta wpun kekasihnya telah mati. toward end of cerita, die jd “teman gaduh” maksu syida

My Rating

10/10

Justifikasi : I susah nak stop sebab teringin nak tahu apa yg terjadi.