Posts Tagged ‘Anarif’

 

DSC_0014

MY RATING:
8/10

Suke sangat membaca kisah Darin dan Fakhri. Mulanya 50-50 nak beli novel ni kerana sinopsis novel macam terlalu klise. Tetapi walaupun terlalu klise, setiap kali ke kedai buku mesti nak jugak pegang novel ni. Endingnya, tutup mata ambil je novel ni then terus ke kaunter bayaran. Thanks penulis kerana jalan cerita yang tidak menghampakan dan melahirkan watak Darin/Fakhri yang bagus. Rasa2nya ada sambungan untuk kisah Fitri. Sepertimana Fakhri, saya rasa kisah Fitri mesti sangat menarik untuk diceritakan especially how his life after run away from the family and bagaimana dia boleh berubah fikiran untuk mengambil alih tempat Fakhri.

 

RINGKASAN NOVEL (JANGAN BACA SEKIRANYA ANDA TIDAK SUKA SPOILER)

Gul Darin – Nama yg unik. Digambarkan seperti seorang yg tidak berfikiran ke hadapan kerana dia kelihatan sambil lewa dalam pekerjaan. Atas bantuan kakaknya, dia mendapat pekerjaan di syarikat majalah yg hampir lingkup milik kawan kakaknya. Semuanya okay sehingga dia bertemu Fakhri

Tg Fakhri – Anak angkat kepada keluarga Tengku yg terkenal dalam bidang perniagaan di luar negara. Kembali ke Malaysia atas urusan perniagaan dan dalam diam2 tanpa pengetahuan ayah angkatnya, dia berusaha untuk menjejak kembali kakak yg ditinggalkan dan mereka terputus hubungan. Pertemuan dengan Darin mengubah seluruh kehidupannya dan sejak itu dia perlahan2 menjadi seorang manusia yg mempunyai perasaan berbanding menjadi robot yg senang dikerah oleh ayahnya untuk memajukan perusahaan keluarga.

Darin/Fakhri – pertemuan demi pertemuan merapatkan hubungan mereka dan kehadiran Hajah Faridah (nenek Fakhri) turut membantu dalam mengeratkan hubungan mereka. Setelah bertahun menjadi lelaki yg hanya memikirkan untuk meluaskan perniagaan dan membuat ayah angkatnya bangga, kehadiran Darin menjadikan hidup Fakhri dalam dilema. Dia tahu akan natijahnya sekiranya dia meneruskan hajat hati dan perasaannya tetapi pada masa yg sama dia tidak mahu kehilangan Darin. Sokongan Hjh Faridah membuatkan dirinya tekad untuk mengejar kebahagiaan dirinya walaupun dia tahu dia akan kehilangan status yg dimilikinya sekarang.

Pelbagai cara dilakukan untuk mendapatkan sekeping hati Darin dan menjadikan Darin miliknya. Tempoh seminggu diambil untuk memikat Darin dengan pelbagai cara yg kelakar dan sweet (serius, memang teringin nak jadi Darin dalam tempoh seminggu tu). Darin pula, yg pada mulanya jual mahal akhirnya terpikat. Atas bantuan Hjh Faridah dan 2 beradik Darin (Gul Lily dan Gul Iris), akhirnya mereka diijabkabulkan. Darin yang masih blurr terus membuatkan kite tersenyum apabila membaca novel ini.

Berita pernikahan akhirnya sampai ke pengetahuan ayah angkatnya dan pada masa yg sama, Fakhri gagal dalam urusan yg diarahkan kepadanya. Ayahnya ke Malaysia dan meminta Fakhri untuk meninggalkan Darin atau dia akan kehilangan segalanya. Fakhri tekad dan untuk segala jasa ayahnya, dia berjanji untuk membawa balik Fitri ke pangkuan keluarga dan menjadikan Fitri sebaik dirinya untuk meneruskan legasi keluarga kerana segalanyanya nanti adalah milik Fitri. Dalam process tersebut, Fakhri/Darin terpisah sementara. Berbulan berpisah, akhirnya mereka bersama semula.

Akur dengan permintaan Fakhri dan menyesali segala silapnya, ayah angkatnya melepaskan Fakhri setelah melihat perubahan Fitri yg bersetuju untuk mengambil alih perniagaan milik keluarga. Kedua ayah dan ibu angkat Fakhri akhirnya sedar bahawa mereka selama ini menyayangi Fakhri dan berasa bersalah kerana kurang meluangkan masa terhadap Fakhri sejak dari hari pertama Fakhri hadir dalam hidup mereka. Melihat betapa Fakhri mengasihi dan patuh kepada mereka, mereka sedar bahawa Fakhri merupakan anak yg paling disayang dan mereka risau seandainya Fakhri akan memutuskan terus perhubungan mereka lebih2 lagi setelah Fakhri mengetahui bahawa mereka yg menyebabkan Fakhri terputus hubungan dengan kakak kandungnya, Hanim.

Penghujung novel, semua hubungan yg terputus terjalin semula. Fakhri diberi kepercayaan untuk menguruskan perniagaan keluarga di Malaysia dan Hanim memaafkan ayah angkat Fakhri.