Posts Tagged ‘Anna Lee’

NOVEL : MESEJ – ANNA LEE

Posted: May 20, 2016 in Novel
Tags: , ,

DSC_0010.JPG

MY RATING

9/10
First of all, thanks to penulis kerana sudi menceritakan kisah Jason dan Aria. Kali pertama membaca ringkasan Aria dan Jason dalam novel Aku, Dia & Pinky Promise, sentiasa berharap kisah mereka dinovelkan.  Watak Jason muncul di dalam novel Couple tetapi sangat ringkas. Ketika hampir putus asa untuk berharap, tiba2 Mesej muncul di depan mata. Saya telah membaca kesemua karya Anna Lee dan jujur saya katakan, Mesej adalah yang paling unik. Rasanya penulis gemar bermain dengan masa. Penyampaian dan kesinambungan kisah masa lalu dan masa sekarang disampaikan dengan indah tanpa meninggalkan sedikit ruang yg tertinggal. Dalam Naskhah Terakhir Laura Isabell kisah cinta zaman yg sudah lama dipaparkan dan bagaimana generasi zaman sekarang mencari konklusi untuk kisah yg tidak kesampaian.

Untuk Mesej, apa yg boleh saya katakan, penulis sangat bijak bermain dengan ruang masa dan merealisasikan pepatah “ Kalau Sudah Jodoh Tidak ke mana” dan “Sebaik2 perancangan yg kita lakukan ada lagi Perancang yg Maha Agung Yang Lebih Mengetahui”.  Pada mulanya saya ingatkan Aria/Jason hanya berbeza lokasi. Tetapi peristiwa hari yg keduanya merancang berjumpa di KLIA membuatkan kisah mereka menjadi misteri kerana mereka tidak bertemu wpun keduanya berada di tempat yang sama pada jam seperti yg telah dijanjikan. Rupanya, perbezaan masa 10 tahun dan betapa berbezanya lokasi mereka menjadikan kisah mereka bukanlah kisah cinta biasa yang dibaca selama ini dan jauh sekali untuk dialami oleh orang lain. Hendak dikatakan mereka diberi peluang kedua tetapi pertemuan pertama tidak membuka apa-apa peluang. Hendak dikatakan mereka berpisah tetapi kisah mereka tidak pernah bermula. Sebuah lukisan penghubung dan penyatuan mereka biarpun mereka sendiri tidak mempercayainya kerana beza dunia mereka dari segi masa dan tempat.

 

RINGKASAN NOVEL ( SIAPA TAK SUKA SPOILER, JANGAN BACA)

2004
Jason yg berada di France berkomunikasi dengan Aria dari tahun 2014 yg berada di Malaysia. Keduanya tidak memahami apa yg berlaku kerana bukan sahaja tahun tetapi lokasi mereka juga berbeza. Keakraban komunikasi yg dihubungkan melalui lukisan warisan keluarga mengundang satu perasaan dalam diri mereka dan Aria sedar bahawa dia pernah menemui Jason pada tahun 2004 tetapi kebencian dirinya terhadap segala yg berkaitan Paris menyebabkan dia mengubur kisah lama. Jason telah mengetahui akan keadaan Aria pada 2014 tetapi mereka berdua buntu untuk mengetahui di mana Jason pada 2014. Lantas mereka merancang agar satu pertemuan diatur pada suatu tarikh pada tahun 2014. Aria menceritakan kisahnya dari hari dia bertemu Jason di Paris pada tahun 2004 sehinggalah kisahnya pada tahun 2014. Melalui penceritaan semula Aria, Jason merancang segalanya untuk bertemu Aria seperti apa yg diceritakan tetapi tidak akan sesekali mengubah suasana. Aria 2004 bertemu Jason ketika bersedih melihat kecurangan kekasihnya, Badri. Mereka bergembira mengelilingi kota cinta. Hari terakhir yg sepatutnya mereka bertemu, Jason tidak datang tetapi muncul saat terakhir sebelum Aria berangkat balik dengan nota terakhir “Please Wait”. Kisah Jason berakhir di situ tanpa diketahui sebab dia tidak muncul dan di mana dia pada 2014.

2014
Kehadiran Nik sebagai bos di tempat Aria sedikit sebanyak menggugat diri Aria. Nik lelaki misteri. Dia melakukan segala yg tertulis di dalam diari pink dan sentiasa ada untuk Aria. Aria merasakan Jason berada dlm diri Nik kerana mungkin pada ketika itu dia hanya bercakap dengan Jason 2004 di dalam dunia misteri di rumahnya. Nik yg pada asalnya menuruti segala yg tercatat dalam diari pink tanpa sedar yg dirinya menyukai Aria.

Pada tarikh seperti yg dijanjikan Aria 2014 dan Jason 2009, Aria ke Paris untuk menentukan arah cintanya. Seseorang hadir tetapi seseorang itu bukanlah Jason tetapi Nik. Nik menceritakan kisah Jason dan penyakit kanser yg kritikal dan meyakinkan Aria bahawa Jason masih hidup tetapi he’s dying. Nik berjanji akan membawa Aria berjumpa Jason.

Pertemuan dengan Dr Ariff merungkai segalanya. Mengapa Jason tidak muncul pd hari yg sepatutnya bertemu Aria pada 2004 dan di mana Jason pada 2014. Jason dan Nik adalah org yg sama dan mereka adalah satu. Akibat hampir putus asa dengan penyakitnya, personaliti Nik muncul dan mendominasi diri Jason dan Nik sentiasa ingin mengusir Jason. Setelah Nik berjaya menunaikan segala yg tertulis di dalam diari dan Jason mengetahui akan perasaan Nik terhadap Aria, Jason undur diri dan berharap Nik sentiasa membahagia dan mencintai Aria seperti mana dirinya yg mencintai Aria pada 2004.

Perancangan Yang Maha Mengetahui lagi hebat dari perancangan manusia.

2004 – Jason balik ke Malaysia mencari Aria (2014) tetapi tidak bertemu sebaliknya mengeratkan ikatan terputus dengan saudara sebelah ibunya. Neneknya beria untuk memperkenalkannya dengan anak kepada kawan baik arwah ibunya tetapi malangnya anak kepada kawan baik ibunya itu tiada di kampung. Rupanya, gadis yg dimaksudkan ialah Aria kerana selepas bertemu cucunya, Nek Leha memberitahu dia ingin menjodohkan Aria dengan cucunya yg berada jauh dari Malaysia.

2014 – Setelah pertunangan Aria Badri putus, kawan ibu Aria menerima pinangan dari kawannya untuk anak saudaranya yg juga merupakan anak kepada arwah kawan baiknya dan jejaka yg dimaksudkan ialah Nik.

Akhirnya Jason/Nik berkahwin dengan Aria.

IMG_20140824_172655

MY RATING:

9/10
Selepas Terukir Cinta & Mencari Mr Charming, penulis sudah masuk dalam my favourite writer list. Novel terbaru penulis ini menarik jalan penceritaannya. Penulis bijak menggunakan idea amnesia. Mungkin I sudah terlalu biasa membaca/menonton kisah amnesia yg terlalu klise. Tetapi plot amnesia dalam novel ini menarik untuk dibaca. Tetapi maaflah penulis kerana tidak dapat memberi full mark rating. Ini kerana, pengakhiran untuk watak Daniel tidak begitu lancar da nada bbrapa jalan penceritaan lain yg boleh diperbaiki. Rasanya ada tak novel untuk kisah Aria dan Jason? Teringin nak tahu.

Kisah cinta Saleha-Azri sangat unik dan I boleh tau macam mana perasaan Saleha ketika ketika dirinya sedar tetapi tidak mengetahui/ingat tentang apa2.

SINOPSIS:
Kerana kecewa dengan Daniel (tunang) dan dalam perjalanan untuk melafaz cinta terhadap Ryan, Saleha kemalangan dan menyebabkan dia koma. Dalam tempoh koma, dia hanya mengingati peristiwa dia jatuh dari bukit di Melaka, menulis senarai perkara yg akan dilakukan sekiranya dia diberi peluang untuk kembali ke masa lampau dan apabila sedar dia kembali ke tahun 1998. Dalam memorinya, dia ingin mencari Daniel dan berusaha untuk mengubah Daniel tetapi dia bertemu Azri, si samseng yang dia tidak ingat langsung akan kewujudannya. Pergaduhan/ Perselisihan antara Azri dan Saleha akhirnya selesai setelah mereka berkawan dan membantu satu sama lain. Azri turut meluahkan perasaan kepada Saleha dan mengatakan akan melamar Saleha selepas 10 thn tetapi Saleha meminta agar melamarnya setelah 16 thn. Beberapa bulan sebelum SPM, Saleha kemalangan yg menyebabkan dirinya amnesia seterusnya melupakan siapa Azri dalam hidupnya. Azri juga kemalangan yg menyebabkan dirinya buta. Dengan bantuan ibunya dan beberapa rakan yg rapat dia meminta agar mereka merahsiakan dirinya masih hidup dan mengumumkan di hadapan semua dirinya sudah mati. Sedar dari koma, Saleha mengingati peristiwa 16 thn tetapi lupa peristiwa setahun iaitu peristiwa setelah dia jatuh bukit. Dia tidak mengenali siapa Ryan walaupun smua bercerita dia dan Ryan rakan sekerja dan hubungan mereka sangat rapat. Dia langsung tidak mempunyai ingatan tentang Ryan tetapI Ryan mengingatkan dia kepada Azri. Dia tidak dapat menerima cinta Ryan dan Daniel kerana hatinya hanya Azri. Pasrah, Ryan berangkat ke Paris dan menghadiahkan lukisan kpd Saleha. Melalui lukisan, Saleha akhirnya mengetahui bahawa Ryan ialah Azri dan menjejak Azri sampai ke Paris. Saleha melamar Azri dan memutuskan pernikahan dengan Daniel. Daniel pada mulanya marah tetapi pasrah kerana kesalahan adalah dari pihaknya. Akhirnya Saleha-Azri (Ryan) berkahwin.

Image

SINOPSIS

NOVEL SUMMARY:

Penulis novel Lara Alisya (nama pena, Indah Lara) menerima emel kritikan daripada Indah Water. Indah Water memberitahu dia terpaksa membaca novel Indah Lara dan memberitahu Indah Lara bahawa Prince Charming seperti yang digambarkan dalam novel tidak wujud. Selain itu, Indah Water sentiasa menyuruh Indah Lara meng’approved’kan requestnya untuk menjadi rakan Facebook.

Kisah bermula apabila housemate, Ayun, memberitahu akan berkahwin dan Lara kene mencari rumah. Tanpa disengajakan, Lara diterima bekerja sebagai baby-sitter anak ahli perniagaan terkenal Samsul Adli (Sam). Sam terpaksa mencari pengasuh untuk anaknya kerana dia akan ke US selama 3 bulan dan memerlukan seseorang untuk menjaga anaknya. Kerisauan Lara berkurang kerana anak Sam, Tania yang berusia 15 thn menerima kehadirannya. Kehidupan warna-warninya bermula kerana

  1. Sam menepati ciri-ciri Prince Charming yang disenaraikan dalam blog dan tulisannya.
  2. Berjiran dengan pelakon popular yg diminatinya yang akhirnya menjadi best friendnya, Fazrin. Selain itu, dia berjiran pula dengan Syikin, pelakon perempuan yang digosipkan bercinta dengan Fazrin. Syikin peminat novel Indah Lara.
  3. Dia boleh menjadi geng kamceng Tania yang gila-gila. Tania peminat novel Indah Lara.

LARA – FAZRIN : Mereka terus menjadi kawan rapat selepas pertemuan pertama. Fazrin membantu Lara mengubah imej dan mengajarnya cara untuk memikat Sam. Alasannya, bila Lara berkahwin dengan Sam, dia boleh mintak Lara membantu dia untuk melabur dalam syarikat penerbitan yang diidamkannya. Tetapi dia memang tidak percayakan kewujudan Prince Charming. Keakraban mereka membuatkan Tania merasakan mereka amat sesuai berpasangan tetapi keduanya menafikan.  Bermacam kisah menarik berlaku Antara mereka. Lara mengetahui Fazrin ialah Indah Water ketika Fazrin memberitahu yang dia akan berlakon drama adaptasi novel tulisan Indah Lara. Dia memberitahu dia terpaksa membaca novel kerana Syikin menyuruhnya membaca. Fazrin mengetahui Lara ialah Indah Lara sewaktu meeting memperkenalkan pelakon dan kru produksi drama adaptasi novel. Lara terpaksa terlibat dengan pengambaran kerana penulis skrip menunggu hari untuk bersalin. Ketika pengambaran di Cameron, akhirnya mereka meluahkan isi hati masing2. Fazrin mengaku dia jatuh cinta pada Lara ketika kali pertama melihat Lara. Dia mengutuk penampilan Lara kerana itu sahaja cara untuk dia mengelak hatinya dari mencintai Lara tetapi dia semakin patah hati apabila mengetahui Sam melamar Lara. Tambahan pula dia tidak menepati kriteria Prince Charming Lara. Akhirnya Lara mengakui yang typical malay guy juga mempunyai aura dan misteri sendiri. Penghujung novel, mereka bertunang dan menjadi berita hangat dunia hiburan.

LARA – SAM: Prince Charming Lara. Dia menepati segala ciri2 Prince Charming yang disenaraikan Lara. Sam juga jatuh cinta dengan Lara dan melamar Lara. Lara mulanya menganggap Sam ialah Indah Water kerana Sam memberitahu dia sentiasa menapis novel bacaan Tania dan tidak mahu Tania terlalu taksub dengan kisah percintaan romantic novel. Tetapi dia menolak dakwaan itu kerana memikirkan tidak mungkin Sam mempunyai banyak masa untuk menulis emel dan komen di FB. Paling menarik, Sam tidak mempunyai akaun FB.  Seperti Tania, Sam juga dapat melihat yg hubungan Lara-Fazrin bukanlah setakat kawan tetapi lebih dari itu. Akhirnya Sam menerima keputusan Lara menolak lamarannya setelah Lara menyedari bahawa Fazrin ialah orangnya.

SYIKIN : Walaupun watak Syikin kecil saja di dalam novel ni tetapi sebenarnya Syikin memainkan watak besar juga. Sebenarnya Syikin ialah ibu Tania dan isteri Sam. Mereka bercerai kerana Syikin mengejar popularity. Syikin bersama Fazrin kerana Fazrin mampu menjadi batu loncatan menuju populariti. Syikinlah yang membantu Lara memahami hati sendiri tentang siapa yang berada di hati Lara. Dia tidak mahu apa yang pernah terjadi kepadanya berlaku kepada Lara. Syikin memberitahu, Fazrin menyintai Lara. Setelah Fazrin – Lara mengakui perasaan masing-masing, Lara menyarankan Syikin mengubat semula hati Sam. Kerana dia percaya Sam amat mencintai Syikin kerana mengambil masa 15 tahun sehingga membuka hatinya semula untuk Lara. Tetapi Lara memberitahu agar Syikin berusaha untuk merebut semula peluang dan berterima kasih kepada Syikin. Penghujung novel not really sure penamat kisah Sam- Syikin. Ini kerana dalam status komen FB Tania untuk Lara, Tania ada menyebut perkataan Mama.

MY RATING:

9/10
– Sebelum membaca novel ini, I sendiri pun berfikiran sama seperti Lara. Mengharapkan kemunculan Prince Charming dan senarai kriteria Prince Charming yang Lara senaraikan dalam blog sebijik macam apa yg I senaraikan.

-Thanks to this novel, kerana penghujung novel, Lara menyenaraikan kriteria terbaik typical malay guy. Hmmm…can we mix and match kriteria untuk Prince Charming dan typical malay guy?

– Seronok baca komen2 dari rakan FB Lara.

-Ceritanya simple tapi enjoy membaca. I love her second novel sama macam I love her first novel, TERUKIR CINTA.