Posts Tagged ‘Movie’

MOVIE REVIEW : CEO (MALAY)

Posted: June 15, 2014 in Movie
Tags: ,

CEO

MY RATING:

10/10

Beli tiket untuk tengok movie ni selepas melihat poster kat cinema. Sejujurnya tak pernah tengok lagi trailer movie ni tetapi tertarik dengan poster. Memang high expectation untuk movie nie kerana 3 pelakon utamanya, Beto, Remy dan Christine Suzanne which I rasa ada kelas tersendiri dalam pembawaan watak. So far, kebanyakan cerita yg dilakonkan mereka terutama sekali Beto, memang tidak pernah mengecewakan. Dan kudos to the movie team. Dari permulaan cerita sampai habis cerita memang tidak membosankan, penyusunan jalan cerita yg teratur, ekspresi watak oleh setiap pelakon tak kira pelakon utama atau pelakon pembantu memang terbaik dan yg lebih penting setiap pelakon tahu akan peranan masing2 dan membantu dalam pembentukan karakter setiap watak.

 

BABAK MENARIK PILIHAN:

  1. Permulaan cerita untuk pengenalan kehidupan dua watak lelaki utama memang menarik. Ala2 cite zaman kanak2 Prince and the pauper. Lelaki kaya vs lelaki biasa.Menyampah dengan watak bangga diri dan arrogant Adam (Remy) tetapi perasaan tu diseimbangkan dengan karakter humble, humor dan easy going Suffian (Beto).
  2. Babak Beto ditahan di lokap. Sekiranya I berkongsi lokap dengan die rasanya I akan menjadi pembunuh sebenar. Boleh plak die memekak menyanyi di dalam lokap dengan perasaan gembira dan tak bersalahnya. Paling sengal, die boleh bersoal jawab dengan sorang penghuni lokap untuk soalan “Siapa abang Long Kau?”. The same question being asked for the whole night until morning.
  3. Keterujaan Suffian bla diberitahu die mewarisi harta kekayaan pakciknya yg kaya. Kelakar bila dia mempersoalkan kenapa perlu beli baju kat butik dan kenapa tidak membeli kat kedai bundle yg sememangnya murah. Paling sengal, bla die invite kawan2 die datang rumah dan mereka enjoy bermain kat kolam renang dan turun naik lif sampai pemandu boleh bgtau kat orang gaji yg mereka perlu memanggil tukang repair lif untuk b/up.
  4. Adam mempelajari semula betapa pentingnya menghargai apa yg ada dan kesederhanaan dalam hidup. Selepas hilang segalanya dia bertemu dengan busker jalanan yg pernah dihinanya, Aloy. Aloy yg mengajar dia segalanya. Well, Adam, as a normal human being, akan mengeluh dengan nasib menimpa dan merasakan dirinya tidak berguna. Thanks to Aloy yg bersikap tidak kasihan kpd Adam sebaliknya slowly become his friend and teach him apa yg die tidak pernah lihat sepanjang hidupnya menjadi org kaya bongkak. Berbeza dgn Suffian, walaupun secara tiba2 menjadi kaya dan seorang CEO, die berusaha menyesuaikan diri dan bersungguh2 melakukan kerjanya. I love watak Suffian. Serius ketika bekerja dan berubah menjadi easy going and kelakar after working time.
  5. Interkom bilik meeting sebenarnya props paling penting dalam cerita ni. Ketika mula2 datang, Suffian boleh menjadi DJ radio sambil bermain dgn intercom yg boleh didengari seluruh bangunan. Ketika mengajar Nina (Suzzane) cara untuk enjoy, dia menjadikan intercom tu macam karaoke tp of course kene halau dengan guard. Interkom itu jugak alat untuk menyebarkan pengakuan penyelewengan Tan Sri dan didengari seluruh bangunan. Thanks to kesengalan Suffian terhadap intercom.
  6. Watak 2 org guard tu menambahkan rencah dalam cerita ni. Walaupun nampak simple tetapi berjaya membangkitkan ketawa kerana mereka mewakili guard yg memang komited dengan kerja mereka. Tak kira siapa/ apa jawatan org dlm company tu, tetapi bla mereka melakukan kesalahan, this 2 org guard memang akan melaksanakan tugas mereka.
  7. Sejujurnya, mula2 I baru nak mengatakan agak cliché bla alasan untuk seorang org biasa tiba2 menjadi kaya adalah kerana mewakili harta pakcik yg kaya yg telah meninggal dan die ialah waris terdekat (macam dalam movie Mr Deeds yg Adam Sandler berlakon tue). Tetapi team produksi memang bijak mengolah jalan cerita. Sebenarnya Suffian ialah kambing hitam/boneka untuk kerja jahat Tan Sri. Pemilihan Suffian mungkin kerana die terbabit dengan pergaduhan bersama Adam yg menyebabkan dirinya masuk lokap.

Sebenarnya semua babak dalam cerita ini menarik. Permulaan cerita dimulakan dengan kisah hidup dua pemuda dan pandangan mereka untuk masa depan. Penghujungnya, mereka menjadi pemilik Spa, perkongsian bersama antara Suffian, Adam, Nina, Aloy dan kawan Suffian.

Advertisements

untitled

MY RATING:

8/10

Sejujurnya am not sure the main plot untuk filem ini tetapi good job to the team kerana sepanjang menonton file mini saya tidak terlalu memikirkannya. Elemen kejutan seram dan kelakar/lucu memang boleh membuat satu panggung membuat senaman rahang. Tanpa disedari, you all akan turut menjerit terutama sekali babak kejutan seram. Untuk babak kelakar, no words can describe it. Memang ketawa geli hati dan terbahak2. Gabungan Sharul & Ajak Shiro bersama Azad Jasmin memang menjadi. Mereka bertiga berjaya menjadikan file mini filem mereka walaupun pada setiap babak ada beberapa watak pembantu.

 

BABAK MENARIK PILIHAN I:

  1. Mimpi si Nayan di mana mereka singgah untuk toilet. Babak di dalam toilet yg menunjukkan dia melepas dengan effect bunyi die buat semua org ewwww. Yg takleh blah die boleh plak mendail nombor telefon yg tertulis kat pintu toilet tu but ends up dapat cik pondan punya suara.
  2. Kereta Chot rosak. Manusia yg betul2 datang tolong die kata hantu. Org pertama yg tolong seorang makcik (makcik Sari cite Bukan Kerana Aku tak Cinta), boleh plak si Chot baca jampi dan sembur2. Pas makcik tu blah baru menyesal then datang plak org kedua, mekanik gemuk (member kump. Bocey) tetapi dikatakan hantu tetek. Pas tu bila yg ketiga datang (hantu betul2) die boleh anggap itu manusia. Babak ni kelakar especially bila die dapat tangan hantu tue.
  3. Comeo Mr Os sebagai “hantu” sesat yg mencari rumah I boleh anggap sebagai iklan. Pakai pakaian vampire sesat kat kubur Cina. Pakai pakaian pocong sesat kat kubur Kristian and last2 pakai pakaian hantu cina boleh sesat kat kubur melayu. Ends up rumah yg die kata betu adalah rumah org gila.
  4. Amir, Nayan dan Chot mempunyai pasangan tidur masing2 kat rumah org gila tue. Memang haru giler. Amir dapat org gila yg suka bukak tutup pintu, Nayan dapat orang gila yg suka tepuk tangan dan Chot pulak dapat org gila yg suka hantuk kepala.
  5. Amir, Nayan dan Chot tertangkap dengan Tok Mat ketika sedang skodeng Julia mandi. Yg xleh blah bila Nayan pegang dada dia dan pastu keluar muzik poco-poco.

Keseluruhan cerita penonton memang akan ketawa dan menjerit. Elemen kejutan seram memang menjadi seolah2 memang tengah tengok cerita seram yg betul tetapi selepas itu berjaya diseimbangkan dengan elemen lawak. Punyalah I teka Tok Mat tue penjahat dalam cite nie, rupa2nya penghujung cerita baru tau yg Tok Mat & Julia sebenarnya telah mati dibunuh.

MOVIE REVIEW : DRAFT DAY (ENGLISH)

Posted: April 13, 2014 in Movie
Tags: ,

Image

SYNOPSIS:

On the day of the NFL Draft, general manager Sonny Weaver (Costner) has the opportunity to save football in Cleveland when he trades for the number one pick. He must quickly decide what he’s willing to sacrifice in pursuit of perfection as the lines between his personal and professional life become blurred on a life-changing day for a few hundred young men with dreams of playing in the NFL.

MY RATING:
7/10
This story revolves around the 12 hours situation before NFL draft . Sonny need to decide on who will his first chose. During these 12 hours period, many thing happen; his private life, his team that not agree with his decision. As a viewer, am eager to know, whose name that he wrote in the paper because that name is the name that he chose. I love this movie because I can’t guess who his first choice is. Love the way he handle the stress situation and am jealous with his confident.

 

Image

SINOPSIS:

Sejak mentari terbit dari barat, pertempuran hebat berlaku di seluruh pangea. Jasad bergelimpangan dan udara di seluruh pangea berbaur hemoglobin, selain bintang berguguran. Homo sapian yang mewakili puak-puak yang menguasai empat sumber utama kini bertempur untuk memonopoli, menjadi keadaan anarki. Tiada lagi undang-undang, hanya mereka berpegang pada janji. Pendita telah memberi perintah, supaya menjemput semua ‘Pengutus Pesanan’ untuk hadir ke satu taklimat berkaitan apa terjadi di Ground Zero, Apokalips dan penerangan mengenai kejadian letupan nuklear yang telah menyebabkan mentari terbit dari Barat hampir 23 hari lepas. Letupan nuklear yang telah menghamburkan partikel CK (Cyanogen Chloride) ke udara dan membunuh mereka yang berumur 30 tahun ke atas. Keadaan cukup kritikal. Wahai ‘Pengutus Pesanan’ sekalian, hanya kamu yang mampu menyelamatkan seluruh pangea itu, moga Maha Pencipta merahmati kamu. Dari itu, kamu sekalian ‘Pengutus Pesanan’ dijemput ke sesi maklumat yang akan dihadiri seluruh ketua klan dan pengikut seperti, X lakonan Farid Kamil, Sri Gala (Peter Davis), Kala (Jehan Miskin), Kulat (Zoey Tan), Aman Chai (Adam AF), Qi Qi (Myra), Razor (Iqram Dinzly), Lipan (Pekin Ibrahim).

 

ULASAN PERIBADI:

Rating : 6/10

Jalan Cerita:

Sejujurnya saya tidak memahami jalan cerita filem ini tetapi tidak pula berasa bosan menonton. Walaupun tidak faham tetapi masih ingin mengetahui apa yg akan berlaku seterusnya.

Watak:
Dalam banyak2 watak, saya sukakan watak Kala (Jehan) dan Lipan (Pekin). Menjadi sangat watak jahat mereka. Jehan pandai memainkan watak jahat sesuai dgn solekan yg dikenakan. Lipan pulak, muka yg tiada perasaan ketika mencederakan Qiqi dan membunuh orang. Sepanjang cerita tak sabra nak tunggu macam mana watak mereka mati. Tapi Kala dan Lipan memang watak yg paling digemari. Watak Melur plak, memang kelakar dengan gaya mat Jambu. Yg paling takleh blah siap mati dalam posisi bergaya. Watak2 lain, hanya biasa2 saja. Mereka memang Berjaya membawakan watak tetapi tidak secemerlang Jehan dan Pekin. Watak X akan lebih menarik seandainya diterjemah dan dibangunkan lagi.

Pengajaran dari filem:
Walaupun tidak memahami jalan cerita tetapi saya ada pengajaran sendiri yg boleh didapati secara tersirat di dalam file mini.

  1. Smua kumpulan2 yg muncul dalam filem ini tidak mempunyai masa depan. Hidup hanya berkisar untuk bertahan dan berlawan. Hidup seperti ini akhirnya akan menyebabkan manusia bosan. Itulah yg disuarakan oleh Aman Chai (Adam AF) kpd konco2nya. Rasanya anak2 muda zaman sekarang perlu berfikir. Hidup bukan hanya untuk enjoy dan berangan tetapi tidak berusaha untuk mencapai cita2.
  2. Kadang2 manusia perlu melakukan pengorbanan yg besar untuk melihat perubahan. Begitulah yg berlaku kepada X (Farid Kamil). Babak akhir perlawanan Antara dia dan Kala akhirnya menyebabkan kematian kedua2nya. Dalam bayangannya, Aman Chai dan ahli2nya keluar dr kepompong kehidupan gelap mereka untuk meneroka dunia baru dan belajar untuk hidup.
  3. Sikap tamak dan bongkak hanya membawa kebahagiaan sementara. Kala tamakkan kuasa dan ingin dirinya menjadi ketua dan mengetepikan X. Mulanya dia berjaya tetapi akhirnya dia kalah.

Setakat itu sahaja pendapat saya mengenai filem ini. Mngkin sekarang, saya tidak memahami jalan cerita tetapi mana tau suatu hari nanti jika berpeluang menonton, saya boleh memahami.

untitled

MOVIE SYNOPSIS

Two years after the events of The Avengers, Steve Rogers (Chris Evans) resides peacefully in Washington, D.C., struggling to adapt to contemporary society. However, after a S.H.I.E.L.D. compatriot is assailed, Steve becomes entangled in a mystery that may endanger the globe. Together with Natasha Romanoff aka. Black Widow (Scarlett Johansson), Captain America attempts to uncover the growing machination while fending off hired hit men. When the entire scheme is discovered, Captain America and the Black Widow must recruit the aid of the Falcon and soon encounter an unanticipated and powerful adversary; the Winter Soldier.

 

MY REVIEW

I love this second instalment of Captain America. Of course the handsome hero catches my attention.

  • We can easily guess who the antagonist is without scratching our head. It so obvious that old man is the antagonist.
  • Love Steve conversation with Natasha (black Widow). Natasha keep encourage him to go for a date with some ladies. So sweet when Natasha told him that she feel awkward kissed him while they were run away from the HYDRA people.
  • Well, Captain is always a captain. During the climax of the movie, when Steve gave the order to S.H.I.E.L.D not to follow the order from HYDRA team, everyone willing to do their best to follow the order.
  • Nick Fury is dead and I believe it. Even I whisper to my friend, “if he died, does it mean we will not see him in Avenger 2?”. But then, it happen he still alive and already have a plan on how to stop the HYDRA team. End of the movie, he visit his “grave” and offer Steve to follow him but being rejected.

Overall I enjoy the movie.

I gave 8/10 for this movie.