Posts Tagged ‘Rating 10/10’

IMG_20140820_072407

MY RATING:

10/10
Ini novel pertama karya penulis yg I baca. Novel2 sebelum ini tidak begitu menarik perhatian tetapi untuk Queen Control, synopsis menarik perhatian dan good job to the writer. Jalan cerita yg menarik dan comel. I suka komunikasi antara Putri Tasneem & Tiryaq dan macam mana si suami menghadapi si isteri dan pada masa yg sama mendidik si isteri.

 

SINOPSIS:
Putri Tasneem melambangkan watak perempuan bekerjaya yg hanya percayakan usaha sendiri dan meletakkan kriteria yg tinggi untuk teman hidupnya. Dihormati dan ditakuti staff di syarikatnya. Mencintai Tazriq di dalam diam tetapi Tazriq memilih Tengku Tyea (kakak Tg Mirza) menjadi suri. Hatinya masih ditakluki nama Tazriq walaupun dia telah meninggal dunia. Tiryaq pula ditakuti dan dimusuhi di pejabat tetapi dia sendiri tidak pernah meminta untuk mewarisi syarikat ayah tirinya. Kerana tahu akan perancangan untuk menjatuhkan dirinya, Tiryaq nekad dengan keputusan untuk melepaskan sementara jawatan dan menyerahkan syarikat kpd adik tirinya, Tengku Mirza. Dia menjadi pelukis jalanan. Bertemu semula dengan Putri Tasneem menggembirakan hatinya kerana dia jatuh cinta pandang pertama ketika terpandang Tasneem di majlis perkahwinan Tg Tyea. Dia merancang untuk mendapatkan Tasneem dan rancangannya berjaya kerana mereka dinikahkan atas rancangan “tangkap khalwatnya”. Sepanjang menjadi suami Tasneem, dia rela menjadi org suruhan kerana dia yakin suatu hari nanti dia yg akan mengetuai/ menjadi raja kpd Putri Tasneem. Kehidupan harian, rahsia Tiryaq akan siapa dirinya dan pelbagai peristiwa suka duka akhirnya merapatkan mereka dan akhirnya Putri Tasneem menerima kehadiran Tiryaq dalam hidupnya. Mereka bersama2 menempuhi dugaan dan mengalahkan musuh mereka. Akhirnya mereka berbahagia menjalani kehidupan.

 

Watak2 dlm kehidupan mereka:

  1. Apple – PA Tiryaq yg sentiasa setia dan membantunya. Walaupun diupah jugak oleh Tuan Megat tetapi setianya tetap kpd Tiryaq. Jatuh cinta kpd Tg Mirza ttp mereka terpaksa berpisah kerana perbezaan agama ttp Tg Mirza akan setia menanti.
  2. Tihran – menyintai Putri Tasneem di dlm diam tetapi terpaksa memendam rasa kerana hati Putri Tasneem hanya ada Tazriq. Setelah kematian sahabatnya, dia mencuba untuk memikat tetapi hampa setelah mengetahui akan perkahwinan rahsia Tiryaq/Putri Tasneem dan melihat betapa bahagianya kehidupan mereka. Atas nasihat dan saranan Putri Tasneem, akhirnya dia sedar bahawa dia patut mula membuka hatinya untuk Jackie yg setia bersama menjadi pendengar kisah suka dukanya. Mereka berkahwin tetapi Jackie meninggal ketika melahirkan anak mereka yg diberi nama Putri Tasneem. Setelah itu dia bersama anaknya menetap di Melbourne, Australia.
  3. Tg Tyea – Dendam terhadap Tiryaq kerana ayahnya mewariskan syarikat kpd Tiryaq si anak tiri sedangkan dia lebih layak. Dendam terhadap Putri Tasneem kerana arwah suaminya menyerahkan syarikat kpd Putri Tasneem (rakan kongsi/kawan baik) tetapi bukan dirinya. Sebenarnya, Tg Tyea tidak layak untuk menguruskan sesebuah syarikat kerana gaya hidupnya yg hanya tahu menghabiskan duit.
  4. Megat Eskandar – musuh yg merupakan ayah Tiryaq. Dia berniat untuk menjatuhkan Syarikat Tiryaq demi dendam terhadap Tg Irsyad (ayah tiri Tiryaq) dan mahu Tiryaq menjaga syarikatnya. Tetapi Tiryaq menolak kerana dia lebih berminat terhadap seni lukisan berbanding urusan bisnes. Setelah Tiryaq menceritakan dan meyakinkan Megat Eskandar bahawa ibunya masih menyintainya dan apa yg terjadi antara ibunya dan Tg Irsyad adalah dirancang, akhirnya dia menjadi ayah yg baik terhadap Tiryaq.
Advertisements

IMG_20140808_205554

MY RATING:

10/10

Suka dgn jalan cerita dan watak2 dalam novel ini. Setiap karakter dikembangkan dengan baik dan mempunyai kisah yg berkait. Walaupun ada watak yg muncul seketika tetapi masih ada kaitan dengan jalan penceritaan keseluruhan novel. Ada beberapa babak yg boleh menyebabkan air mata keluar tanpa disedari padahal babak tu bukannya babak sedih pun.Babak yg first buat sedih ialah ketika Zharif memperkenalkan Dhieya sebagai cleaner untuk majlis hari jadinya setelah terpesona dgn kehadiran Aryana yg cantik padahal mulanya dia meminta Dhieya menyamar menjadi kekasihnya. Babak paling kelakar ialah apabila Dhieya mengenakan Zharif dgn mengeja jawi untuk “tandas lelaki”. Good job penulis and thank you for the story.

 

NOVEL SUMMARY:

DHIEYA/ZHARIF (MR FUSSY) : Cleaner & boss yg cerewet. Memang agak menyampah jugaklah dgn watak Zharif ni tetapi padan muka apabila bertemu ruas dgn watak Dhieya yg takde perasaan. Pertemuan pertama mereka berdua mmg lucu kerana setelah mengotorkan baju Zharif, selamba jer Dhieya bgtau yg baju Zharif tu melambak jer kat Petaling Street. Sejak itu, Zharif melancarkan serangan untuk membuli Dhieya. Tetapi, tanpa sedar, perasaan cinta hadir dalam hati mereka berdua. Demi menutup dan menidakkan perasaan yg timbul, Dhieya bersikap selamba dan Zharif bersikap dingin dan cerewet terhadap Dhieya. Setelah yakin bahawa dirinya memang mencintai Zharif, Dhieya berusaha untuk mendapatkan cintanya. Dhieya mendekat, Zharif memaksa dan mengarahkan Dhieya menjauh. Kemuncaknya, Dhieya betul2 meninggalkan Zharif dan dalam tempoh 2 thn ditinggalkan, Zharif terasa kehilangan sehingga mula belajar membaca jawi. Bertemu semula setelah 2 thn, Zharif masih keliru akan perasaannya. Keluarganya mengatur pertunangan dengan Aryana. Dhieya disahkan mendapat penyakit buah pinggang dan memerlukan penderma. Tidak mahu melepaskan Dhieya buat kali kedua, Zharif tekad melamar Dhieya dan mendapat persetujuan dr kedua keluarga. Pd hari perkahwinan, Afiqah (sepupu yg merampas bekas tunang Dhieya) membuat fitnah. Dhieya yg terseksa akan layanan dingin Zharif dan perasaan was was Zharif untuk menderma buah pinggang kpdnya memulakan langkah untuk membuktikan dirinya dan meninggalkan Zharif.Dhieya ditimpa kemalangan dan disahkan buta. Dia membawa dirinya ke rumah ibu saudaranya dan Zharif nanar mencari Dhieya. Akhirnya mereka ditemukan dan setelah sesi pujuk memujuk, akhirnya mereka berbaik. Aryana menyimpan dendam dan ingin membunuh Dhieya tetapi diselamatkan Zharif. Dhieya menjalani pemindahan buah pinggang dan pembedahan mata. Setelah semuanya selesai, Zharif/Dhieya hidup tenang bahagia bersama keluarga kecil mereka.

 

DHIEYA/FARIS – I wish I have someone like Faris in my life. Dialah kawan, teman gaduh, pendengar setia, penjaga dan abang kepada Dhieya. Dia sentiasa di sisi Dhieya di kala Dhieya bersedih dan gembira sehingga dia membuat perjanjian bahawa dia akan melamar kakak Dhieya, Syazreen setelah Dhieya berkahwin dan mendapat anak. Mulanya hubungan mereka tidak disenangi Zharif tetapi setelah mengetahui akan kedudukan Faris di hati Dhieya, Zharif tidak mempersoalkannya.

DHIEYA/HAZYRUL (MR COOL) Sepupu Zharif yg mendapat gelaran Mr Cool. Dhieya senang bersamanya tetapi hatinya memilih Zharif. Seperti Faris, Hazyrul bertindak menjadi pelindung Dhieya tatkala Dhieya dimalukan kerana status pekerjaan Dhieya sebagai cleaner sedangkan Zharif hanya memerhati. Setelah Dhieya muncul semula setelah 2 thn, Hazyrul melamar Dhieya menjadi kekasih tetapi akhirnya Hazyrul akur akan kebenaran bahawa hati Dhieya sdh dimiliki Zharif dan hati Zharif sudah lama diukir nama Dhieya. Setelah hubungan Dhieya/Zharif pulih, Hazyrul mengambil keputusan menyambung pelajaran ke luar negara dan dikhabarkan sudah menemui cinta hatinya.

 

DHIEYA/AMMAR Pertunangan diputuskan pada saat akhir angkara fitnah sepupunya, Afiqah yg ingin merampas Ammar drpd Dhieya. Ammar percaya dgn fitnah bahawa Dhieya menggadai dirinya ketika berada di Bandar tetapi menggunakan alasan bahawa dia bosan dengan penampilan Dhieya untuk memutuskan pertunangan. Setelah bbrp thn mereka ditemukan dalam satu projek dan Ammar berusaha mendapatkan kemaafan Dhieya. Mulanya, tiada maaf untuk Ammar tetapi akhirnya maaf diberikan untuk Ammar. Walaupun kecewa kerana tidak berjaya menjalinkan kembali hubungannya dgn Dhieya ttp dia lega atas kemaafan yg diberikan. Akhirnya, Ammar berkahwin dan hidup bahagia dengan pilihan hidupnya.

IMG_20140726_085018

MY RATING

10/10
Karya penulis yg pernah dibaca ialah Suami Tak Kuhadap  dan Tiba-tiba Dia Ada. Daripada pengalaman membaca dua karya penulis, penulis telah masuk dalam list antara penulis yg ingin ditunggu novel seterusnya. Keseluruhan novel ini menarik dan mampu mengekalkan momentum pembacaan. Que/Jed ialah dua watak yg menarik. Penulis bijak menentukan time mana yg sesuai untuk melibatkan watak2 pembantu.

MY SUMMARY

Pertemuan pertama Que/Jed bukanlah macam tipikal love at first sight. Pergaduhan bermula akibat tindakan Que yg menegur sikap Jed yg mengutuk ibubapanya di hadapan kawannya sendiri. Bg Que, seteruk mana pun ibu bapa seseorang itu bukanlah tiket untuk kite mengutuk mereka. Sebaliknya, kite kene berusaha untuk memperbaiki hubungan dan membetulkan mana yg salah. Jed kecewa akan hidupnya lantas menampilkan sisi gelap dirinya sekaligus menyembunyikan kecantikan dan kebaikan hatinya. Di rumah, dia hanya mengadu kepada pembantu rumah, Kak Zah. Que pula mengalami masalah untuk mencari pekerjaan dan bersyukur kerana ibunya sentiasa memberi nasihat dan memujuknya agar tidak berputus asa.

 Sejak peristiwa pertemuan pertama, mereka sering bertemu sementalah Kak Zah merupakan makcik Que, ibu Jed mempunyai butik dan memberi upah kpd ibu Que untuk membuat jahitan manik dan Que mendapat pekerjaan di pejabat ayah Jed. Ketika berada di dalam kesusahan dan kesedihan, Que sering muncul dan memberi nasihat mendidik. Sedikit sebanyak Jed mula berubah dan berusaha membaiki hubungan dgn keluarganya. Perubahan turut melibatkan hatinya di mana perasaan cinta kpd Que mula tumbuh. Que pula berusaha untuk menjauhkan dirinya kerana bgnya dia tidak layak untuk Jed dan masih belum bersedia untuk menjadi seorang suami. Que yg masih keliru akan getar hatinya akhirnya mengakui akan ketentuan takdir dan jodohnya untuk Jed.

 Mereka disatukan dan Que masih lagi mendidik dan Jed masih berusaha belajar. Normal kehidupan suami isteri dan mereka berjanji untuk memelihara hubungan mereka.

BABAK MENARIK:

  1. Semua babak perdebatan antara Que/Jed. Seronok membaca ayat2 yg keluar dr mulut Que ketika memarahi dan menasihati Jed. Bunyinya sinis tetapi meresap ke dalam hati seolah2 terkena batang hidung sendiri.
  2. Majlis perkahwinan Que/Jed. Betapa Jed bersedih kerana menerima jodoh pilihan keluarganya dan Que umpama pasrah akan takdir jodoh mereka. Tetapi, Que amat bersyukur apabila mengetahui jodoh pilihan ibunya merupakan insan yg telah bertakhta di hati. Tetapi dia merahsiakan daripada Jed malah berpakat dengan smua org untuk bekerjasama dengannya.
  3. Que sering membuat kejutan dan setiap kali memberi kejutan, Jed pasti pengsan. Kejutan mengatakan dia ialah ketua Jed dan kejutan ketika majlis membatalkan air sembahyang.

images

MY RATING:

10/10
Berbanding 2 karya sblm ni Jodoh Itu Milik Kita & Chan Rak Ter, I prefer this 3rd novel. Seronok membaca kisah Syamil & Orked Imani. Sedangkan ketika membaca pon boleh rasa penat sangat nak “melayan” kenakalan & kesengalan Syamil apatah lg if betul2 berada kat tempat Orked. Memang haru & sentiasa positif jer hidup .

 

MY SUMMARY:

Pertemuan Orked & Syamil berlaku ketika kereta Orked dilanggar dr belakang oleh Syamil. Saat terpandang Syamil, Orked berasa diri seolah2 berada dlm suasana cite manga/anime di mana sang heroin nampak kekasih hati dikelilingi bunga2. Tetapi perangai kekasih Syamil, Misha yg lebih2 marahkan die buat Orked naik angina. Kerana dengar Misha keep panggil Syamil sayang2, then Orked memanggil Syamil Encik Sayang & meminta En Syg bertanggungjawab utk keretanya. Encik Sayang yg sengal memanggil Orked dgn panggilan Miss Sweetheart.

Bermula dr situ En Sayang mengharapkan bertemu lagi dgn Miss Sweetheart. Berbagai kisah lucu yg berlaku. Dan tekad untuk memikat Miss Sweetheart semakin yakin setelah berpisah dgn Misha yg curang dengannya (instead of bersedih dia sebaliknya gembira kerana akhirnya berjaya lari dari belenggu Misha yg tidak dicintainya). Semuanya dipermudahkan lagi apabila mereka dijodohkan oleh keluarga masing2.Dia sentiasa yakin bahawa seperti dirinya, Orked juga sebenarnya sudah jatuh hati kepadanya dan keyakinan semakin tinggi ketika dia menyertai Orked ketika aktiviti lasak di mana dia telah jatuh dr tempat tinggi bersama Orked yg ingin menyelamatkannya. Orked pula, walaupun dia kerap mengadu kepada Amril akan dirinya yg berkahwin atas pilihan keluarga dan tidak mempunyai perasaan terhadap Syamil tetapi jauh di sudut hati dia berteka-teki sendiri akan perasaannya kepada Syamil.

Misha/Amril – Penyibuk dlm kisah mereka. Misha ingin membalas dendam kerana Syamil berani meninggalkannya kerana rekod tanpa kalah die tak pernah ditinggalkan. Amril pula ingin menyambung semula kisah cinta yg ditinggalkan 12 thn dahulu. Well, kat sini Syamil rasa tercabar sikit kerana dia sendiri mengakui akan kehenseman dan karisma Amril. Kerana ingin mencapai tujuan masing2, mereka sanggup memusnahkan impian Syamil utk memasarkan jenama pakaiannya di pasaraya milik syarikat Amril seluruh Malaysia. Well, standardlah, niat jahat selalu takkan berjaya. Misha tetap ditinggalkan dan Orked datang menemui Amril dan menerangkan bahawa Amril sekarang bukanlah Amril yg dikenali 12 thn lepas dan dia sudah lama melepaskan kisah cinta mereka.Dia memberitahu Amril bahawa di hatinya dan sekarang die milik Syamil dan even Amril berjaya dalam dendamnya Amril sebenarnya masih kalah kerana tidak dapat memiliki hatinya.

Amril sedar dan bersedia melepaskan Orked dan berjanji akan pergi dari hidup Orked. Thanks to Syamil yg menjadikan babak tersebut sesuatu yg kelakar instead of drama. Die sendiri pon tak paham dengan dirinya sendiri dan terkejut dgn keputusan diambil sepertimana Orked/Amril dan pembaca terkejut. Dia meminta Amril untuk tinggal dan menjadi sebahagian dari hidup isterinya kerana dia tidak tahu cara memujuk isterinya bersedih setelah berpisah dgn kawan. Dan sebaliknya dia mahu Amril menganggap itu hukuman untuknya iaitu melihat Orked dan Syamil bahagia.

Kes selesai dan yg kelakar sekali babak Amril menyakat Syamil yg alah dengan bau Orked ketika Orked mengandung. Penghujung novel, Syamil bercerita kepada anaknya akan kisah dia dan Orked di mana dia sentiasa yakin bahawa Orked jatuh cinta pandang pertama dengannya. Di hadapan sang anak, Orked menafikan tetapi jauh di sudut hati dia mengakui bahawa dia jatuh cinta pandang pertama dengan En Sayang.

MOVIE REVIEW : CEO (MALAY)

Posted: June 15, 2014 in Movie
Tags: ,

CEO

MY RATING:

10/10

Beli tiket untuk tengok movie ni selepas melihat poster kat cinema. Sejujurnya tak pernah tengok lagi trailer movie ni tetapi tertarik dengan poster. Memang high expectation untuk movie nie kerana 3 pelakon utamanya, Beto, Remy dan Christine Suzanne which I rasa ada kelas tersendiri dalam pembawaan watak. So far, kebanyakan cerita yg dilakonkan mereka terutama sekali Beto, memang tidak pernah mengecewakan. Dan kudos to the movie team. Dari permulaan cerita sampai habis cerita memang tidak membosankan, penyusunan jalan cerita yg teratur, ekspresi watak oleh setiap pelakon tak kira pelakon utama atau pelakon pembantu memang terbaik dan yg lebih penting setiap pelakon tahu akan peranan masing2 dan membantu dalam pembentukan karakter setiap watak.

 

BABAK MENARIK PILIHAN:

  1. Permulaan cerita untuk pengenalan kehidupan dua watak lelaki utama memang menarik. Ala2 cite zaman kanak2 Prince and the pauper. Lelaki kaya vs lelaki biasa.Menyampah dengan watak bangga diri dan arrogant Adam (Remy) tetapi perasaan tu diseimbangkan dengan karakter humble, humor dan easy going Suffian (Beto).
  2. Babak Beto ditahan di lokap. Sekiranya I berkongsi lokap dengan die rasanya I akan menjadi pembunuh sebenar. Boleh plak die memekak menyanyi di dalam lokap dengan perasaan gembira dan tak bersalahnya. Paling sengal, die boleh bersoal jawab dengan sorang penghuni lokap untuk soalan “Siapa abang Long Kau?”. The same question being asked for the whole night until morning.
  3. Keterujaan Suffian bla diberitahu die mewarisi harta kekayaan pakciknya yg kaya. Kelakar bila dia mempersoalkan kenapa perlu beli baju kat butik dan kenapa tidak membeli kat kedai bundle yg sememangnya murah. Paling sengal, bla die invite kawan2 die datang rumah dan mereka enjoy bermain kat kolam renang dan turun naik lif sampai pemandu boleh bgtau kat orang gaji yg mereka perlu memanggil tukang repair lif untuk b/up.
  4. Adam mempelajari semula betapa pentingnya menghargai apa yg ada dan kesederhanaan dalam hidup. Selepas hilang segalanya dia bertemu dengan busker jalanan yg pernah dihinanya, Aloy. Aloy yg mengajar dia segalanya. Well, Adam, as a normal human being, akan mengeluh dengan nasib menimpa dan merasakan dirinya tidak berguna. Thanks to Aloy yg bersikap tidak kasihan kpd Adam sebaliknya slowly become his friend and teach him apa yg die tidak pernah lihat sepanjang hidupnya menjadi org kaya bongkak. Berbeza dgn Suffian, walaupun secara tiba2 menjadi kaya dan seorang CEO, die berusaha menyesuaikan diri dan bersungguh2 melakukan kerjanya. I love watak Suffian. Serius ketika bekerja dan berubah menjadi easy going and kelakar after working time.
  5. Interkom bilik meeting sebenarnya props paling penting dalam cerita ni. Ketika mula2 datang, Suffian boleh menjadi DJ radio sambil bermain dgn intercom yg boleh didengari seluruh bangunan. Ketika mengajar Nina (Suzzane) cara untuk enjoy, dia menjadikan intercom tu macam karaoke tp of course kene halau dengan guard. Interkom itu jugak alat untuk menyebarkan pengakuan penyelewengan Tan Sri dan didengari seluruh bangunan. Thanks to kesengalan Suffian terhadap intercom.
  6. Watak 2 org guard tu menambahkan rencah dalam cerita ni. Walaupun nampak simple tetapi berjaya membangkitkan ketawa kerana mereka mewakili guard yg memang komited dengan kerja mereka. Tak kira siapa/ apa jawatan org dlm company tu, tetapi bla mereka melakukan kesalahan, this 2 org guard memang akan melaksanakan tugas mereka.
  7. Sejujurnya, mula2 I baru nak mengatakan agak cliché bla alasan untuk seorang org biasa tiba2 menjadi kaya adalah kerana mewakili harta pakcik yg kaya yg telah meninggal dan die ialah waris terdekat (macam dalam movie Mr Deeds yg Adam Sandler berlakon tue). Tetapi team produksi memang bijak mengolah jalan cerita. Sebenarnya Suffian ialah kambing hitam/boneka untuk kerja jahat Tan Sri. Pemilihan Suffian mungkin kerana die terbabit dengan pergaduhan bersama Adam yg menyebabkan dirinya masuk lokap.

Sebenarnya semua babak dalam cerita ini menarik. Permulaan cerita dimulakan dengan kisah hidup dua pemuda dan pandangan mereka untuk masa depan. Penghujungnya, mereka menjadi pemilik Spa, perkongsian bersama antara Suffian, Adam, Nina, Aloy dan kawan Suffian.