Posts Tagged ‘Rating 9/10’

NOVEL : MESEJ – ANNA LEE

Posted: May 20, 2016 in Novel
Tags: , ,

DSC_0010.JPG

MY RATING

9/10
First of all, thanks to penulis kerana sudi menceritakan kisah Jason dan Aria. Kali pertama membaca ringkasan Aria dan Jason dalam novel Aku, Dia & Pinky Promise, sentiasa berharap kisah mereka dinovelkan.  Watak Jason muncul di dalam novel Couple tetapi sangat ringkas. Ketika hampir putus asa untuk berharap, tiba2 Mesej muncul di depan mata. Saya telah membaca kesemua karya Anna Lee dan jujur saya katakan, Mesej adalah yang paling unik. Rasanya penulis gemar bermain dengan masa. Penyampaian dan kesinambungan kisah masa lalu dan masa sekarang disampaikan dengan indah tanpa meninggalkan sedikit ruang yg tertinggal. Dalam Naskhah Terakhir Laura Isabell kisah cinta zaman yg sudah lama dipaparkan dan bagaimana generasi zaman sekarang mencari konklusi untuk kisah yg tidak kesampaian.

Untuk Mesej, apa yg boleh saya katakan, penulis sangat bijak bermain dengan ruang masa dan merealisasikan pepatah “ Kalau Sudah Jodoh Tidak ke mana” dan “Sebaik2 perancangan yg kita lakukan ada lagi Perancang yg Maha Agung Yang Lebih Mengetahui”.  Pada mulanya saya ingatkan Aria/Jason hanya berbeza lokasi. Tetapi peristiwa hari yg keduanya merancang berjumpa di KLIA membuatkan kisah mereka menjadi misteri kerana mereka tidak bertemu wpun keduanya berada di tempat yang sama pada jam seperti yg telah dijanjikan. Rupanya, perbezaan masa 10 tahun dan betapa berbezanya lokasi mereka menjadikan kisah mereka bukanlah kisah cinta biasa yang dibaca selama ini dan jauh sekali untuk dialami oleh orang lain. Hendak dikatakan mereka diberi peluang kedua tetapi pertemuan pertama tidak membuka apa-apa peluang. Hendak dikatakan mereka berpisah tetapi kisah mereka tidak pernah bermula. Sebuah lukisan penghubung dan penyatuan mereka biarpun mereka sendiri tidak mempercayainya kerana beza dunia mereka dari segi masa dan tempat.

 

RINGKASAN NOVEL ( SIAPA TAK SUKA SPOILER, JANGAN BACA)

2004
Jason yg berada di France berkomunikasi dengan Aria dari tahun 2014 yg berada di Malaysia. Keduanya tidak memahami apa yg berlaku kerana bukan sahaja tahun tetapi lokasi mereka juga berbeza. Keakraban komunikasi yg dihubungkan melalui lukisan warisan keluarga mengundang satu perasaan dalam diri mereka dan Aria sedar bahawa dia pernah menemui Jason pada tahun 2004 tetapi kebencian dirinya terhadap segala yg berkaitan Paris menyebabkan dia mengubur kisah lama. Jason telah mengetahui akan keadaan Aria pada 2014 tetapi mereka berdua buntu untuk mengetahui di mana Jason pada 2014. Lantas mereka merancang agar satu pertemuan diatur pada suatu tarikh pada tahun 2014. Aria menceritakan kisahnya dari hari dia bertemu Jason di Paris pada tahun 2004 sehinggalah kisahnya pada tahun 2014. Melalui penceritaan semula Aria, Jason merancang segalanya untuk bertemu Aria seperti apa yg diceritakan tetapi tidak akan sesekali mengubah suasana. Aria 2004 bertemu Jason ketika bersedih melihat kecurangan kekasihnya, Badri. Mereka bergembira mengelilingi kota cinta. Hari terakhir yg sepatutnya mereka bertemu, Jason tidak datang tetapi muncul saat terakhir sebelum Aria berangkat balik dengan nota terakhir “Please Wait”. Kisah Jason berakhir di situ tanpa diketahui sebab dia tidak muncul dan di mana dia pada 2014.

2014
Kehadiran Nik sebagai bos di tempat Aria sedikit sebanyak menggugat diri Aria. Nik lelaki misteri. Dia melakukan segala yg tertulis di dalam diari pink dan sentiasa ada untuk Aria. Aria merasakan Jason berada dlm diri Nik kerana mungkin pada ketika itu dia hanya bercakap dengan Jason 2004 di dalam dunia misteri di rumahnya. Nik yg pada asalnya menuruti segala yg tercatat dalam diari pink tanpa sedar yg dirinya menyukai Aria.

Pada tarikh seperti yg dijanjikan Aria 2014 dan Jason 2009, Aria ke Paris untuk menentukan arah cintanya. Seseorang hadir tetapi seseorang itu bukanlah Jason tetapi Nik. Nik menceritakan kisah Jason dan penyakit kanser yg kritikal dan meyakinkan Aria bahawa Jason masih hidup tetapi he’s dying. Nik berjanji akan membawa Aria berjumpa Jason.

Pertemuan dengan Dr Ariff merungkai segalanya. Mengapa Jason tidak muncul pd hari yg sepatutnya bertemu Aria pada 2004 dan di mana Jason pada 2014. Jason dan Nik adalah org yg sama dan mereka adalah satu. Akibat hampir putus asa dengan penyakitnya, personaliti Nik muncul dan mendominasi diri Jason dan Nik sentiasa ingin mengusir Jason. Setelah Nik berjaya menunaikan segala yg tertulis di dalam diari dan Jason mengetahui akan perasaan Nik terhadap Aria, Jason undur diri dan berharap Nik sentiasa membahagia dan mencintai Aria seperti mana dirinya yg mencintai Aria pada 2004.

Perancangan Yang Maha Mengetahui lagi hebat dari perancangan manusia.

2004 – Jason balik ke Malaysia mencari Aria (2014) tetapi tidak bertemu sebaliknya mengeratkan ikatan terputus dengan saudara sebelah ibunya. Neneknya beria untuk memperkenalkannya dengan anak kepada kawan baik arwah ibunya tetapi malangnya anak kepada kawan baik ibunya itu tiada di kampung. Rupanya, gadis yg dimaksudkan ialah Aria kerana selepas bertemu cucunya, Nek Leha memberitahu dia ingin menjodohkan Aria dengan cucunya yg berada jauh dari Malaysia.

2014 – Setelah pertunangan Aria Badri putus, kawan ibu Aria menerima pinangan dari kawannya untuk anak saudaranya yg juga merupakan anak kepada arwah kawan baiknya dan jejaka yg dimaksudkan ialah Nik.

Akhirnya Jason/Nik berkahwin dengan Aria.

Advertisements

IMG_20150314_100047

MY RATING:
9/10

Well done to penulis. Walaupun dua karya Rahsia Hati dan Siapa Orang Gajiku? Menarik tetapi I lebih sukakan novel terbaru penulis. Maksudnya, penulis ada peningkatan dari segi penulisan dan menarik perhatian I. I love the storyline dan watak2 dalam novel ni. Si kembar tiga memang sangat interesting kisah mereka dan pelan2 mereka untuk membalas ketidakadilan terhadap ibu mereka. I love this novel sebab kisah cinta tidak terlalu melampau and fairy tales sangat. At least nampak logikla kisah cinta si kembar tiga dengan si Three Muskeeters.

NOVEL SUMMARY:
Munirah/Syed Kadir –
Perkahwinan yang diatur tidak membahagiakan Syed Kadir tetapi Syed Kadir time tu tengah tangkap cintan dengan Kartika. Akhirnya Munirah dihalau dalam keadaan mengandung. Munirah menjalani susah senang hidup di rantau orang dengan bantuan kawannya lebih2 lagi dia disahkan mengandung kembar tiga. Panggilan daripada adik iparnya mengatakan Syed Kadir sakit dan Kartika tidak menjaganya menjadi faktor penyebab dia ingin kembali ke Malaysia sementalah dia sendiri ingin menoktahkan hubungannya dengan Syed Kadir. Tetapi, berbeza dengan Syed Kadir, setelah bertemu Munirah dan anaknya, Alina, dia bertekad untuk menyambung kembali hubungan dan mahukan mereka kembali hidup sebagai satu keluarga. Pada mulanya Munirah menolak kerana dia tidak yakin akan masa depan hubungan mereka dan dia tidak mahu hidupnya dan anaknya terancam kerana baginya Kartika akan sanggup berbuat apa sahaja untuk mendapatkan apa yang diinginkan. Tetapi akhirnya setelah mendapat keizinan daripada semua kembarnya (kisah yg penuh suka duka dan cabaran), akhirnya keluarga tersebut bersatu.

ALEYA/ALISA/ALINA – 3 kembar berbeza personality yang pada mulanya melarang keras akan keputusan ibu mereka kembali ke Malaysia untuk bertemu Syed Kadir. Tetapi mereka berlembut setelah mendapat tahu tujuan ibu mereka untuk meminta hubungan suami isteri diputuskan. Tetapi, Aleya/Alisa terpaksa merancang strategi untuk menggagalkan rancangan Syed Kadir untuk bersatu semula dengan ibu mereka.

Paling menarik apabila si kembar tiga mengelirukan semua orang di sekeliling mereka ketika tiada siapa tahu yang tahu akan kewujudan mereka. Ini kerana mereka hanya mengetahui kewujudan Alina dan tidak sedar kewujudan Aleya/Alisa. Akhirnya, ketika ketiga2 mereka memunculkan diri segalanya menjadi kacau-bilau. Kartika dan anak2nya (Sofea/Suziela) yang sentiasa ada idea untuk menghalang penyatuan Syed Kadir Munirah dan usaha Syed Kadir untuk mendapat semula kepercayaan Alisa/Aleya.Setiap perancangan mereka disabotaj Tg Iskandar/Dr Nazri/ Zahari yang ingin melihat lelaki yg mereka telah anggap sebagai ayah mereka bahagia. Pelbagai perkara suka duka mewarnai pertemuan mereka sehingga membibit rasa cinta di hati. Dr Nazri bersama dengan Dr Alina walaupun pada mulanya Suziela mengacau tetapi Dr Nazri memang tidak sukakan Suziela. Tg Iskandar si playboy yang diminati Sofea pulak jatuh cinta kepada Aleya dan sentiasa berusaha memikat hati Aleya sehingga akhirnya dia berjaya melembutkan dan menghadirkan rasa cinta dalam diri Aleya. Zahari dan Alisa pula akhirnya tidak dapat mengelak akan perasaan cinta yang wujud selama mereka berbalah dan berbeza pendapat.

Setelah yakin akan segalanya dan setelah Kartika dan anaknya (Sofea/Suziela) undur diri (well, bapak kandung mereka berdua pon kaya jugak), akhirnya semua bersatu sebagai keluarga.

IMG_20150314_100102

MY RATING :
9/10

penulis tidak pernah mengecewakan bermula dari Cinta Sedingin Mint dan Teman Lelaki Upahan. Walaupun rangka penceritaan lebih kurang sama untuk ketiga2 novel tetapi penulis bijak bermain dengan story telling dan perencah yang membuat pembaca untuk terus membaca sehinggalah muka surat terakhir. Jika sebelum ni kisah cinta more on perangai sengal heroin dan hero, tetapi novel terbaru ni I boleh katakana agak berat juga kerana melibatkan rahsia hitam dan teka-teki (well, memang susah nak terima bahawa ayah Airil dalang di sebalik kejahatan sebab takde clue sangat)

NOVEL SUMMARY:
FARRA HANI/AIRIL
– Sepupu tetapi hubungan mereka mengalahkan hubungan adik-beradik sebenar sementalah ayah mereka merupakan kembar. Airil menjadi tempat bergantung Farra dan hanya kepada Airil diceritakan peristiwa ketika kemalangan yang membunuh ayahnya. Farra menjadi kebencian ibu kandungnya sendiri dan Airil/ayahnya sentiasa ada di sisi menjaga Airil. Rahsia tersimpan akhirnya terbongkar. Ayah Airil mencintai ibu Farra tetapi kalah kepada saudara kembarnya. Ketika  mengandungkan Farra, ibunya dirogol ayah Airil dan kerana jijik, ibu Farra sanggup mengubah keputusan DNA mengatakan ayah Airil merupakan ayahnya padahal realitinya Farra merupakan anak kandung ayahnya.  Ayah Airil melakukan semuanya untuk memusnahkan kembarnya atas cinta yang tidak kesampaian. Pelan untuk membunuh ayah Farra tidak menjadi kerana kemalangan yang berlaku.  Ayah Airil bertindak menghapuskan semua yang ingin membongkar rahsianya kepada Farra dan Airil. Kerana kecewa, Airil melarikan diri dan tidak mengambil tahu akan ayahnya sehingga ayahnya meninggal. Farra masih belum mampu menerima dan memaafkan ayah Airil. Walaupun begitu, Airil/Farra masih berhubungan rapat seperti dulu. Novel berakhir dengan persoalaan Farra akan status Airil dan Erin (pekerja di butik Farra).

FARRA/MIKAIL – Farra mengintip Mikail kerana menyangkakan Mikail musuh di sebalik kematian bapanya tetapi sebaliknya dia sendiri jatuh cinta dengan Mikail. Mikail yang kecewa ditinggal kekasihnya, Azalea menemui keserasian bersama Farra tanpa mengetahui Farra perempuan yg dibenci kerana menjadi sebab perubahan adiknya, Mika. Setelah mengetahui Farra ialah Hani, Mikail cuba untuk membenci Farra. Ini kerana baginya Farra yang merosakkan Mika menjadikan Mika pemabuk dan tidak menghormati keluarganya. Farra cuba meyakinkan bahawa dia turut menasihatkan Mika tetapi semuanya di luar kawalan. Mika turut memberitahu keluarganya bahawa perubahan dirinya bukan disebabkan Farra tetapi dirinya sendiri yang tidak mampu menerima penolakan cintanya daripada Farra.

Rancangan diatur oleh Datuk Manaf (ayah Airil kerana dia sayangkan Farra dan dapat tahu perasaan Farra terhadap Mikail) dan menyebabkan mereka terpaksa dikahwinkan. Pada mulanya semuanya tegang, tetapi thanks to ayah mentua dan adik iparnya yang menyayanginya, akhirnya Mikail berdepan dengan kenyataan dan menerima Farra sebagai isterinya dan merasakan bahawa dia bertanggungjawab untuk melindungi Farra (setelah Airil memberitahu segalanya tentang Farra termasuk ancaman terhadap nyawanya. Well after that, Airil/Mikail jadi best frens).

Ibu Mikail tidak dapat menerima Farra dan menjadi bertambah benci setelah kematian Mika kerana menyelamatkan Farra dari tembakan. Ibu Mikail berusaha memisahkan mereka dan memaksa Mikail menerima Azalea tetapi Mikail menangani semuanya dengan tenang. Mulanya dia menyelesaikan isunya bersama Azalea di mana akhirnya Azalea menerima ayah kepada anaknya sebagai suami yang sah. Kemudian dia memujuk ibunya dan menceritakan segala tentang Farra kepada ibunya dan ini menyedarkan ibunya akan kebaikan dan keperitan hidup menantunya. Kehadiran Farra disambut dengan terbuka ke dalam keluarga Mikail. Kesungguhan ibu mentuanya memulihkan semula hubungan dengan ibu kandungnya membuat Farra terharu. Akhirnya segalanya kembali seperti yang sepatutnya dan semua berbahagia.

SUAMIKU PALING SWEET – ANJELL

Posted: December 30, 2014 in Novel
Tags: , ,

download

Update 11/6/2016

Novel ini akan diadaptasi ke drama TV3. Pelakon

Syafiq Kyle – Izz Haikal
Mawar Rashid – Qisya
Nik Adam Mika – Hafiy

MY RATING

9/10
Memang Sweet sampai I sendiri nakkan watak hero ni (Well, blh update my kriteria untuk lelaki idaman). Semasa membeli novel ni, I terus je bawak pergi cashier counter w/out membaca sinopsis kerana percaya dengan penulis (old habit tak boleh buang). Selain tu, novel Eksperimen Cinta penulis memang tip top (tak sempat nak buat review novel tu). Jalan cerita yang menarik dan love story tak meleret dan penulis bijak menggunakan watak budak kecik dalam penceritaan novel ini. Tak seperti sesetengah novel yg menggunakan budak kecik tetapi as medium untuk memancing perasaan kasihan dan prihatin watak heroin.
RINGKASAN NOVEL

Qisya diminta menjadi pengasuh sementara kepada cucu Pn Fatma, Hafiy kerana pengasuhnya sudah berhenti. Beberapa pengasuh sebelum ini hanya sementara kerana tidak tahan dengan perangai Hafiy. Apabila Qisya yg keras kepala bertemu Hafiy yang nakal, memang kecoh. Tetapi mereka akhirnya menjadi kawan baik setelah Qisya jatuh dari pokok ketika mengajar Hafiy memanjat pokok (memang sengal). Qisya berkenalan dengan pakcik Hafiy, Izz Haikal ketika insiden jatuh pokok. Sejak pertemuan itu, keduanya menyimpan debar setiap kali bertemu tetapi tidak mengetahui akan maksud debaran.

Satu peristiwa menyebabkan Izz/Qisya dikahwinkan. Qisya pada mulanya memberontak sehingga meninggalkan Izz dan Hafiy selepas diijabkabulkan. Setelah dipujuk dan Izz memberi ruang kpdnya untuk menenangkan diri, akhirnya Qisya kembali semula ke pangkuan Izz/Hafiy dengan syarat tiada seorang pun akan mengungkit pasal peristiwa yg menyebabkan mereka dikahwinkan. Selepas sesi pujuk memujuk, pikat memikat (serius sweet dan comel), akhirnya Qisya mengakui mencintai Izz dan Izz mengakui sudah lama mencintai Qisya. Part paling menarik adalah ketika Qisya bersungguh2 untuk menyembunyikan status dirinya daripada semua orang.

Well, standard bla da bahagia mesti akan muncul problem. Peristiwa hitam itu diungkit lagi dan menyebabkan Qisya meninggalkan Izz/Hafiy sekali lagi dalam keadaan mengandung. Dengan bantuan abangnya, Q dan adik iparnya, Hakimi, Qisya sedar dan kembali semula ke pangkuan Izz. Pada malam peristiwa tersebut, kawan baik Qisya Ikram berniat untuk menjadikan Qisya barang gadaian untuk melunaskan hutangnya kepada Danny. Ikram berjanji untuk bertanggungjawab ke atas Qisya setelah ditiduri Danny tetapi niat tersebut telah diketahui Izz dan dengan bantuan Q & Hakimi, dia membayar segala hutang Ikram dan memberi Danny 2 juta. Silap Qisya kerana menganggap dirinya telah dibeli Izz. Then selepas semuanya selesai, Qisya pun kembali semula kepada Izz.

Selesai kes kisah sebenar kahwin mereka, then muncul plak si Maya yg memang da lama syok kat Izz tp tak kene layan. Kerana marah, Maya ingin membunuh Qisya tetapi gagal kerana Izz sudah mengesyaki segalanya dan ini menyebabkan dirinya sendiri parah dan koma akibat kemalangan. Maya kene tangkap dan setelah bbrapa ketika, Izz sedar dr koma. Then, smuanya kembali happy dan tenang and mereka da dapat anak.

IMG_20141204_083621

MY RATING

9/10
I love this novel. Lain daripada lain. Pembunuh upahan (although tujuannya untuk kebaikan tetapi still, kerjaya tu boleh dikategorikan sebagai pembunuh) yang mempelajari bahawa kehidupan bukan semata2 untuk menuntut pembelaan ke atas dendam orang lain tetapi ada banyak lagi perkara yg perlu diteroka dalam kehidupan. Kesetiaan, kepercayaan, kasih sayang, komited terhadap tugasan adalah antara elemen yang menarik perhatian dalam novel ini. Terima kasih kepada penulis kerana tidak meletakkan kisah cinta dlm novel ini terlalu melampau sangat.

RIGKASAN NOVEL

Ariq Adamy menerima tugasan daripada Daniel yg memerlukan dia balik ke Malaysia. Dengan bantuan dua orang kanan kepercayaannya, Zack and Andy, mereka balik ke Malaysia dan merancang strategi untuk menyempurnakan tugasan yg diminta Daniel. Sampai di Malaysia dia berkenalan dengan Abby yang bekerja menjadi pembantu rumah. Ariq rasa dikhianati setelah mengetahui tugasan Daniel bertujuan untuk melindungi dirinya daripada disiasat pihak berkuasa kerana dia merupakan rakan subahat Datuk Hisham. Daniel akhirnya memberitahu bahawa dia ingin membebaskan dirinya dari belenggu Datuk Hisham dan membantu pihak berkuasa menangkap orang tua tersebut. Datuk Hisham tidak mahu melepaskan Daniel dan meminta Daniel untuk membawa Ariq menyertai teamnya. Kerana tidak mahu melakukan segala yg disuruh, Daniel meminta Ariq untuk kembali ke New Zealand.

Sekembali ke New Zealand, Ariq sudah tidak seperti dulu kerana tanpa sedar dia telah jatuh cinta kepada Abby sementalah hubungan mereka yg rapat sepanjang dia berada di Malaysia. Dia mempelawa Abby dan adiknya, Saiful untuk datang ke NZ. Malangnya pada hari yg dijadualkan Abby tidak muncul dan ini membuat Ariq kecewa dan enggan mempercayai Abby. Zack yg tidak senang melihat keadaan Ariq akhirnya Berjaya menghubungi Saiful dan mendapat khabar bahawa Abby dimasukkan ke hospital kerana telah ditikam oleh teman lelaki adiknya Dina yg melarikan diri selepas itu. Ariq, Zack dan Andy bergegas kembali ke Malaysia dan menjaga Abby. Kehadiran mereka ke Malaysia diketahui Daniel dan Daniel meminta mereka segera pergi. Tanpa pengetahuan semua, Datuk Hisham mengetahui kedatangan mereka ke Malaysia dan dengan bantuan Dina (well, she tinggalkan Abby kerana nak hidup mewah dan geram cz Ariq/Saiful lebih sayangkan Abby) Abby dan Saiful diculik. Dengan bantuan Daniel, Abby/Saiful Berjaya diselamatkan.

Ketika ditahan di hospital, mereka kehilangan Saiful yg ditembak mati oleh konco2 Datuk Hisham. Dina yg pada mulanya marah tidak jadi memarahi Datuk Hisham setelah dijanjikan percutian. Kerana risaukan keselamatan Abby, dia dibawa bersama ke NZ dan ini mengecewakan Zarel (majikan Abby) yg menaruh hati terhadap Abby. Di NZ, Ariq mendapat tahu status ayahnya seorang muslim dan pembunuh kedua ibu bapanya tidak lain tidak bukan ialah Datuk Hisham. Di Malaysia, Daniel dibunuh dan Irwan beserta Tuan Baharom meminta Ariq mengetuai kes dengan membawa lencana milik arwah ayahnya yg juga seorang detektif. Sekali lagi nyawa Abby menjadi taruhan dan dalam pertempuran, Datuk Hisham ditembak mati.

Abby koma. Zarel approved hubungan Ariq/Abby dan Ariq mendalami ilmu Islam. Ariq membuka firma guaman di mana bangunan masih dalam pembinaan dan pada masa yg sama menubuhkan pusat paintball bersama Zack dan Andy. Setelah sedar dari koma, Ariq melamar Abby dan mereka kembali ke NZ untuk menjalani kehidupan berkeluarga mereka.