Archive for March, 2015

IMG_20150322_144555

MY RATING
8/10

Mulanya teragak-agak nak membeli novel dr penulis ini kerana pengalaman dengan novel pertama penulis, Pelindung Cinta (sinopsis nampak menarik tetapi jalan cerita sangat mengecewakan). Tetapi tetap jugak nak beri peluang untuk membaca karya kedua penulis dan terima kasih penulis kerana improve much better than the previous novel. I love the concept dan cara-cara memikat yg digunakan oleh hero cerita ni sampai buat I sendiri terpikir, if I jumpa lelaki seperti Luth, rasanya I pon akan jadi macam Naural jugak. Paling menarik, persamaan matematik yg membentuk graf love.

RINGKASAN NOVEL:
Naural/ Faiza – Mulanya mereka berkawan tetapi selepas itu terputus kerana Faiza berasakan Naural sengaja memalukannya kerana memberi perangsang untuk memulakan langkah memikat Luth. Tetapi setelah ditolak Luth dan tahu Luth sudah mempunyai kekasih hati, Faiza meletakkan segala kesalahan terhadap Naural akibat memalukannya.

Naural/Dila – putusnya hubungan dengan Faiza, Dila hadir menjadi teman setia yg sama-sama membantu dirinya ketika dia bersedih atas kehilangan lelaki bertopi, membantu dirinya dalam memperbaiki semula hubungan dengan Luth. Pokoknya, Dila merupakan pendengar setia dan sahabat paling rapat yg sama2 bersusah dan bergembira sepanjang mereka bergelar pelajar. Sepanjang membantu hubungan Luth/Naural, hubungan antara Dila dan Amir (teman Luth) juga berkembang dan sehingga akhirnya mereka menjadi suami isteri. Penghujung, Dila hadir ke majlis perkahwinan Naural walaupun dia jauh di perantauan mengikut suaminya, Amir yg belajar di sana.

Naural/Danny – Danny merupakan salah seorang rakan Luth yg turut menyimpan perasaan terhadap Naural. Tidak banyak dikisahkan tentang Luth tetapi dia muncul after pertengahan cerita menyamar menjadi lelaki bertopi yang ingin dilupakan Naural. Setelah mendapat amaran daripada Luth, Danny tidak muncul lagi tetapi selepas 3 thn, mereka bertemu semula. Danny menggunakan kuasa sebagai bos untuk mendekati Naural. Tetapi kerana nafsu dan keinginan untuk memiliki, Danny hampir memusnahkan hidup Naural tetapi berjaya diselamatkan Luth. Danny dipecat dan kisah Danny berakhir di situ.

Naural/Dina – Jika di universiti, Dila menjadi teman rapat, tetapi setelah bekerjaya dan Dila memiliki kehidupan baru, Dina (teman serumah) menjadi tempat Naural mengadu dan bersuka ria. Tanpa pengetahuan, Dina merupakan adik sepupu Luth dan sepertimana watak Dila, Dina juga memainkan peranan dalam penyatuan semula Luth Naural.

Luth/Naural – Kisah mereka agak complicated tetapi sangat sweet. Luth terhutang budi dengan Naural yg telah menyelamatkannya daripada menjadi mangsa penjahat. Naural yg sedang bergegas takut ditinggalkan bas, terus meninggalkan Luth setelah yakin penjahat telah pergi tetapi dia tidak sempat bertanyakan lebih lanjut akan keadaan Luth. Sejak itu, berpandukan Matrik kad , dia mencari Naural dan akhirnya bertemu semula tetapi waktu itu dia menyelamatkan Naural dari menjadi mangsa boyfren yg tengah bergaduh dengan girlfren. Sejak itu, Luth cuba mendekati Naural tetapi masih tidak berani berdepan dengan Naural.

Luth menjadi lelaki bertopi yg menemani Naural dan Naural sendiri senang dengan kehadirannya. Lamaran secara tiba2 meminta Naural menjadi kekasih membuat Naural terkedu dan meminta masa tetapi Luth menyangkakan Naural menolak dirinya. Berakhirlah kisah lelaki bertopi. Selepas itu, Luth menjadi pemberi teka-teki yg mengusutkan hidup Naural tetapi lama-kelamaan Naural sendiri teruja untuk menyelesaikan semua teka-teki tersebut. Pada masa yg sama, Luth muncul sebagai dirinya sendiri dan mendekati Naural. Naural senang dengan kehadiran Luth yang mengubat kecewa ditinggalkan lelaki bertopi. Ketika cik hatinya ingin bergembira semula, hubungan yg sangat rapat antara Luth dan Marysa membuat Naural jauh hati dan menganggap dirinya tidak layak untuk Luth. Walaupun cuba diterangkan tetapi Naural tetap menjauhkan diri dari Luth dan menyibukkan diri dengan teka-teki dari si pemberi teka-teki. Kerana berasakan tidak mahu kehilangan Naural, Luth akhirnya bertindak untuk menamatkan permainan teka-tekinya.

Pada mulanya, Naural marah kerana pemberi teka-teki dan Luth adalah org yg sama dan dia rasa dirinya tertipu. Atas nasihat dan pertolongan Dila, peranan bertukar. Luth yg seakan kecewa berusaha melupakan Naural tetapi Naural (setelah tahu hal sebenar akan segala keikhlasan Luth untuk dirinya) bertukar peranan menjadi pemberi teka-teki. Akhirnya, mereka berbaik semula. Kemunculan lelaki bertopi palsu (Danny) membuat Luth berterus-terang dengan Naural bahawa lelaki bertopi yang sebenarnya ialah dirinya. Kerana berasakan dirinya ditipu dan untuk mengelak dirinya terus ditipu Naural meminta hubungan mereka ditamatkan, Luth pasrah dan undur diri.

Setelah 3 thn, Naural masih mengharapkan Luth. Setelah peristiwa dirinya hampir menjadi mangsa Danny, Naural menerima lagi teka-teki. Dia yakin segalanya perbuatan Luth tetapi tidak meletak sepenuh keyakinan kerana takut terluka. Akhirnya dia bertemu semula dengan pemberi teka-teki dan pada ketika itu dia diperkenalkan sebagai bakal isteri di hadapan keluarga dan kenalan Luth. Mereka akhirnya berkahwin dan dikurniakan anak. Naural menggunakan permainan scrabble untuk memberitahu khabar gembira kehamilannya kepada Luth. The end.

Advertisements

IMG_20150322_144540

MY RATING:

7/10
Jalan cerita ada tetapi since dari permulaan novel sampai penghujung tidak mampu menarik perhatian. Its more like the heroin just tengah membuat checklist untuk setiap lelaki yg ada disekeliling. Watak heroin seolah2 terlalu desperate (faham die bosan dengan gesaan orang sekeliling untuk kahwin, so what?) Penulis mungkin boleh membaik pulih sedikit watak heroin. Thanks untuk watak Mail aka Mikhail kerana bg saya watak tersebutlah penyelamat novel ni kerana babak yg melibatkan Mail yg menarik perhatian. Sorry kepada penulis. Hanya tajuk yang menarik tetapi jalan cerita I x boleh nak terima.

RINGKASAN NOVEL:
Naurah, sepertimana perempuan lain tidak lari dari persoalan bila nak kahwin kerana adik2nya sudah berkahwin sedang dirinya tidak lagi.

Naurah/ Abg Bidin – Abg Bidin teman sekerja di mana hubungan mereka tidak lebih dari itu. Abg Bidin tidak berminat untuk berkahwin kerana tanggungjawab menjaga ibunya. Insiden Abg Bidin bertembung dengan Mail sehingga tertukar gambar menjadi punca kepada penculikan Naurah. Abg Bidin Cuma satu nama yg disenaraikan Naurah sbg calon tetapi sebenarnya dia sendiri tidak meletak harapan.

Naurah/ Benjamin – Mereka berkenalan semasa majlis perkahwinan sedara Naurah, Wanda. Naurah terpikat dan Benjamin menghulur salam perkenalan. Naurah diculik ketika hari dia sepatutnya berjanji temu dengan Benjamin. Benjamin salah faham kerana berasa Naurah tidak mahu menerima dirinya sementalah Naurah tidak muncul pada hari mereka sepatutnya berjumpa dan Naurah tidak membalas semua mesej yg dikirimkan.  Setelah bertemu semula, Naurah mendapat tahu Benjamin sudah berjumpa pengganti dan Naurah letak tanda noktah untuk kisah dia dan Benjamin.

Naurah/ Che Faisal – Pertama kali bertemu ketika membeli tudung/jubah tetapi sampai di situ saja. Selepas itu mereka selalu bertemu atas urusan kerja. Che Faisal melamar dan Naurah menerima (kerana waktu tu dia rasa dia sudah mampu melupakan Zack) tetapi hubungan terhalang kerana anak Che Faisal tidak boleh menerima kehadiran Naurah. Akhirnya, Naurah undur diri demi anak Che Faisal dan walaupun frust, Che Faisal akur.

Naurah/ Danny – Seperti mana Abg Bidin, Danny hanya sekadar nama yg dicalon. Lagipun Danny sudah berkeluarga.

Mail/Zack/Naurah– Mail menjadi punca perubahan hidup Naurah. Dia tersalah culik Naurah kerana sebelum itu dia tertukar sampul gambar dengan Abg Bidin. Mail sentiasa bertekak dan bertebat dengan Naurah sepanjang Naurah diculik tetapi kemenangan selalu berpihak kepada Naurah kerana Zack selalu mengarahkan Mail untuk berdiam apabila dia tidak tahan dengan perdebatan mereka berdua.  Mail dan Zack umpama adik-beradik. Ketika Zack hilang (masuk penjara tetapi tidak bgtau kat sesiapa), Mail meminta pertolongan Naurah untuk mencari Mail. Sepertimana orang lain, Naurah turut meneka nama penuh Mail ialah Ismail. Zack memberitahu Mail ialah Mikhail dan dipanggil Mail kerana orang kampung tidak reti sebut nama die. Penghujung novel, Mail mati ketika cuba menyelamatkan Zack/Naurah dari menjadi mangsa Azman yg berdendam dengan Zack kerana menyebabkan dirinya dipenjarakan.

Naurah/Zack – Zack terpikat dengan Naurah sejak kali pertama memandang tetapi dia ada tugasan yg perlu dilunaskan. Demi membayar hutang ayah angkatnya, dia bekerja dengan Azman si penjahat. Tugasan terakhir iaitu menculik anak seorang datuk menemukannya dengan Naurah kerana Mail tersalah culik. Sepanjang penculikan, both of them develop the feeling yg mereka berdua pun tidak sedar wujud.  Selepas membebaskan Naurah dan meminta Mail untuk balik ke kampung menemani ibunya, Zack menyerah diri kepada pihak berkuasa dan membantu mereka untuk memenjarakan Azman si penjahat. Keluar dari penjara, dia memulakan hidup baru dan bertemu semula dengan Naurah. Kisah mereka bersambung sehinggalah keduanya bersetuju untuk membina keluarga sendiri. Of course mulanya Naurah ambik peduli apabila orang mempersoalkan keputusan dia mengahwini bekas banduan tetapi atas nasihat kedua orang tuanya, akhirnya dia kembali ke pangkuan suaminya. The end.

IMG_20150314_110019

MY RATING:
8/10

Jalan cerita yang so far I tak pernah jumpa lagi. Walaupun ada sesetengah babak nampak bosan tetapi penulis bijak untuk seimbangkan balik jalan penceritaan.  Ada sesetengah babak mampu mengusik perasaan.

NOVEL SUMMARY:
MYA AYUMI/FARHAN AZRIEL
– Kahwin kerana terpaksa akibat ibu tirinya ketika Mya mencari perlindungan di rumah kawan baiknya Ummi (adik Farhan). Kerana hanya mereka berdua sahaja di rumah dan keadaan Mya yang mencurigakan akhirnya mereka dikahwinkan. Mya menjadi mangsa nafsu abang tirinya seawall umur 15 tahun dan dia terpaksa melayani abang tirinya setiap kali diminta. Ibu tirinya pula bertindak kejam terhadapnya tetapi akan nmengelak mencederakan mukanya kerana tidak mahu rahsia kejahatan terbongkar di mata suaminya. Mya mencari perlindungan di rumah Ummi ketika ibu tirinya memukulnya kerana percayakan kata2 kekasih gelapnya bahawa Mya menggodanya mengajaknya melakukan hubungan. Sukar untuk Farhan menerima Mya kerana dirinya baru habis belajar dan baru ingin memulakan kerjaya. Tetapi kerana hormatkan ibu bapanya dia bersetuju. Abang tiri Mya mengeruhkan keadaan (abang die marahkan ibunya kerana bla Mya dah kahwin dia tidak boleh lagi untuk meratap tubuh Mya) dengan mengatakan Mya rela menyerah diri kepadanya dan seronok setiap kali mereka melakukan hubungan. Pada mulanya dia percaya tetapi akhirnya setelah berfikir dengan waras, dia lebih mempercayai isterinya sendiri.

Kemunculan Kim menyenangkan Mya dan mewujudkan cemburu Farhan walaupun pada mulanya dia tidak kisah. Setelah semua salah faham dileraikan dan cinta yg kuat wujud untuk isterinya, Farhan akhirnya menerima Mya dan hidup berbahagia. Berbeza dengan Kim, dia memang menerima kenyataan bahawa kebahagiaan Mya adalah Farhan tetapi perangai sebenarnya tidak diketahui Mya. Kim bermain cinta dengan Ummi dan bertindak merogol Ummi. Dia beralasan bahawa Ummi yang setuju menyerah diri untuknya kerana Ummi yang beria2 memikatnya sedangkan dia tahu hatinya untuk Mya. Ummi menjadi marah dan berubah menjadi kaki clubbing dan memperhambakan dirinya ke jalan hitam. Akhirnya, Kim sedar akan kesalahan dan memohon kemaafan daripada Ummi dan ahli keluarganya dan bersedia menjadikan Ummi isterinya. Kim/Ummi berkahwin dan akan berusaha sedaya upaya untuk mempertahankan keluarga mereka. Mya/Farhan menunggu saat kelahiran anak mereka.

IMG_20150314_110010

MY RATING:
8/10

Walaupun I tak suke sangat dengan genre after lelaki tu rogol the heroin, then rasa menyesal dan mintak kawen dengan that heroin then fall in love, tetapi novel ni masih ada jugak jalan cerita yang still masih mampu menarik tumpuan I untuk membaca kisah Arina dan Haris. Apa yang menarik ialah watak jahat dalam novel ni tidak keterlaluan, logik dan tidaklah terlalu dramatic sangat sampai tahap sinetron.

NOVEL SUMMARY:
Arina/Harris kenal masa zaman sekolah di mana Harris memang budak nakal. Cabaran daripada kawan2 Harris untuk Harris menjadi titik hitam dalam hidup Arina. Kerana Harris dengan bangga mengatakan bahawa dia pasti berjaya mengambil gambar bogel perempuan yang dicadangkan oleh kawan2nya dan it happens that person is Arina. Setelah berjaya mendapatkan gambar bogel Arina tapi dia tidak sempat berbuat apa2 kepada Arina, Harris meninggalkan Arina di hotel setelah mendapat panggilan daripada ibunya. Arina trauma dan setelah habis sekolah dia tidak menyambung pengajian dan terus bekerja untuk menyara keluarga.

Beberapa tahun berlalu, dan akhirnya mereka bertemu semula ketika Arina menemankan kawannya ke kelab. Harris yang dikenali sebagai playboy dan sentiasa membawa perempuan untuk bermalam dengannya. Perempuan baginya umpama baju yang sentiasa bertukar ganti. Gambar bogel yg disimpan menjadi modal untuk Haris mengugut Arina. Dia terlalu memiliki Arina dan tidak akan bertindak melulu kerana dia mahukan Arina sukarela menyerah dirinya kepadanya tanpa perlu paksaan. Tetapi kerana perasaan cemburu, Harris bertindak mengikut nafsu dan melupakan janji dirinya sendiri apabila dia akhirnya merogol Arina. Selepas peristiwa tersebut, dia melamar Arina dan mengatakan dia akan bertanggungjawab. Kerana takut peristiwa tersebut membuahkan benih, Arina bersetuju untuk disatukan dan setelah yakin dirinya tidak mengandung dia meninggalkan Harris.

Setelah sekian lama, akhirnya mereka ditemukan lagi, kali ini yang lebih memeranjatkan Arina bahawa majikannya merupakan ibu Harris automatiknya merupakan ibu mertuanya. Harris pula kian berubah setelah menemui Arina dan berusaha untuk memikat Arina kembali tetapi tidak lagi mengakui akan cintanya terhadap Arina.

Kehadiran Carliff dalam hidup Arina meyakinkan Harris bahawa dia cinta dan ingin Arina untuk dirinya. Carliff pula sentiasa mengingatkan Arina siapa Haris sebenarnya yang menganggap perempuan umpama pakaian tanpa mengetui status sebenar hubungan Arina Haris. Dato Mahizan (ibu Harris) dalam diam menyiasat mengenai hubungan anaknya dengan Arina kerana merasakan perubahan anaknya adalah kerana Arina. Walaupun pada mulanya marah kerana rahsia perkahwinan tidak diberitahu kepadanya tetapi akhirnya dia menerima Arina setelah Harris menceritakan semua kisah dan perbuatannya terhadap Arina bermula dari zaman sekolah sehinggalah perkara yang membawa kepada perkahwinan mereka.

Harris/Arina meneruskan kehidupan mereka sehinggalah Carliff yang tidak boleh menerima kenyataan cuba untuk melakukan ssesuatu terhadap Arina. Disebabkan kejadian tersebut, Harris tidak memaafkan Carliff dan Arina trauma. Setelah lama menyepikan diri dan menerima kenyataan, Carliff muncul untuk memohon kemaafan daripada Harris/Arina. Arina menerima dengan hati tenang dan menyarankan mereka sentiasa berhubungan sebagai kawan baik. Harris yg pada mulanya enggan memaafkan Carliff akhirnya memaafkannya setelah dipujuk isteri dan ibunya.

IMG_20150314_100047

MY RATING:
9/10

Well done to penulis. Walaupun dua karya Rahsia Hati dan Siapa Orang Gajiku? Menarik tetapi I lebih sukakan novel terbaru penulis. Maksudnya, penulis ada peningkatan dari segi penulisan dan menarik perhatian I. I love the storyline dan watak2 dalam novel ni. Si kembar tiga memang sangat interesting kisah mereka dan pelan2 mereka untuk membalas ketidakadilan terhadap ibu mereka. I love this novel sebab kisah cinta tidak terlalu melampau and fairy tales sangat. At least nampak logikla kisah cinta si kembar tiga dengan si Three Muskeeters.

NOVEL SUMMARY:
Munirah/Syed Kadir –
Perkahwinan yang diatur tidak membahagiakan Syed Kadir tetapi Syed Kadir time tu tengah tangkap cintan dengan Kartika. Akhirnya Munirah dihalau dalam keadaan mengandung. Munirah menjalani susah senang hidup di rantau orang dengan bantuan kawannya lebih2 lagi dia disahkan mengandung kembar tiga. Panggilan daripada adik iparnya mengatakan Syed Kadir sakit dan Kartika tidak menjaganya menjadi faktor penyebab dia ingin kembali ke Malaysia sementalah dia sendiri ingin menoktahkan hubungannya dengan Syed Kadir. Tetapi, berbeza dengan Syed Kadir, setelah bertemu Munirah dan anaknya, Alina, dia bertekad untuk menyambung kembali hubungan dan mahukan mereka kembali hidup sebagai satu keluarga. Pada mulanya Munirah menolak kerana dia tidak yakin akan masa depan hubungan mereka dan dia tidak mahu hidupnya dan anaknya terancam kerana baginya Kartika akan sanggup berbuat apa sahaja untuk mendapatkan apa yang diinginkan. Tetapi akhirnya setelah mendapat keizinan daripada semua kembarnya (kisah yg penuh suka duka dan cabaran), akhirnya keluarga tersebut bersatu.

ALEYA/ALISA/ALINA – 3 kembar berbeza personality yang pada mulanya melarang keras akan keputusan ibu mereka kembali ke Malaysia untuk bertemu Syed Kadir. Tetapi mereka berlembut setelah mendapat tahu tujuan ibu mereka untuk meminta hubungan suami isteri diputuskan. Tetapi, Aleya/Alisa terpaksa merancang strategi untuk menggagalkan rancangan Syed Kadir untuk bersatu semula dengan ibu mereka.

Paling menarik apabila si kembar tiga mengelirukan semua orang di sekeliling mereka ketika tiada siapa tahu yang tahu akan kewujudan mereka. Ini kerana mereka hanya mengetahui kewujudan Alina dan tidak sedar kewujudan Aleya/Alisa. Akhirnya, ketika ketiga2 mereka memunculkan diri segalanya menjadi kacau-bilau. Kartika dan anak2nya (Sofea/Suziela) yang sentiasa ada idea untuk menghalang penyatuan Syed Kadir Munirah dan usaha Syed Kadir untuk mendapat semula kepercayaan Alisa/Aleya.Setiap perancangan mereka disabotaj Tg Iskandar/Dr Nazri/ Zahari yang ingin melihat lelaki yg mereka telah anggap sebagai ayah mereka bahagia. Pelbagai perkara suka duka mewarnai pertemuan mereka sehingga membibit rasa cinta di hati. Dr Nazri bersama dengan Dr Alina walaupun pada mulanya Suziela mengacau tetapi Dr Nazri memang tidak sukakan Suziela. Tg Iskandar si playboy yang diminati Sofea pulak jatuh cinta kepada Aleya dan sentiasa berusaha memikat hati Aleya sehingga akhirnya dia berjaya melembutkan dan menghadirkan rasa cinta dalam diri Aleya. Zahari dan Alisa pula akhirnya tidak dapat mengelak akan perasaan cinta yang wujud selama mereka berbalah dan berbeza pendapat.

Setelah yakin akan segalanya dan setelah Kartika dan anaknya (Sofea/Suziela) undur diri (well, bapak kandung mereka berdua pon kaya jugak), akhirnya semua bersatu sebagai keluarga.